Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
teplaren Martin - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
tepláreň v Martine
8. septembra 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

V procese privatizácie teplární chce radiť osem firiem

Pri privatizácii šiestich najväčších teplárenských spoločností chce radiť osem firiem. „Tento počet je podľa doterajších skúseností naozaj veľmi slušný. Sme preto radi, že budeme môcť privatizačného poradcu na predaj teplární vyberať v relevantnom konkurenčnom prostredí,“ uviedol riaditeľ Kancelárie predsedníčky výkonného výboru Fondu národného majetku Miloslav Homola.

V nasledujúcom období výberová komisia preskúma ponuky všetkých uchádzačov. Zaujímať sa bude podľa Homolu hlavne o to, či spĺňajú všetky požadované kritériá výberového konania. V prípade kladného výsledku fond vyzve uchádzačov na účasť v elektronickej aukcii. „Pre spôsob výberu poradcu elektronickou akciou sme sa rozhodli kvôli tomu, že je najviac transparentný, obojstranne objektívny a zároveň môžeme dosiahnuť veľmi prijateľnú cenu,“ dodal Homola.

Do elektronickej aukcie vstupujú uchádzači o pozíciu privatizačného poradcu s dvomi cenami. Prvá je fixná a druhá je percentuálna provízia, teda percento z finálnej predajnej ceny teplární. „Vo výberovom konaní prostredníctvom elektronickej aukcie je možné tieto ponuky už iba znižovať, pričom sú dané jasné pravidlá a postupnosť znižovania ponúkanej ceny,“ konštatoval Homola.

Predmetom výberového konania, ktoré FNM vyhlásil na začiatku júla, je komplexná poradenská činnosť pri predaji majetkových účastí na podnikaní teplárenských spoločností Bratislavská teplárenská, a.s., Trnavská teplárenská, a.s., Žilinská teplárenská, a.s., Martinská teplárenská, a.s., Zvolenská teplárenská, a.s., Tepláreň Košice, a.s. Fond národného majetku predpokladá, že proces predaja teplárenských spoločností by mohol byť ukončený v treťom kvartáli roku 2012.

Vládny kabinet sa definitívne rozhodol predať 95-percentný podiel šiestich najväčších teplárenských spoločností strategickému investorovi začiatkom júla tohto roka. Zvyšný podiel teplárenských spoločností v Bratislave, Trnave, Žiline, Martine, vo Zvolene a v Košiciach bezodplatne prevedie na dané mestá a obce. Záujem o privatizáciu teplární už potvrdili viaceré spoločnosti zo Slovenska ako aj zo zahraničia.

Predaj šiestich najväčších teplárenských spoločností sa nestihol realizovať počas druhej vlády Mikuláša Dzurindu pre predčasné parlamentné voľby v roku 2006. Teplárenské spoločnosti sa vtedy mali predávať viacerými spôsobmi. Dzurindova vláda nakoniec schválila predaj 51 % akcií priamo strategickému investorovi. Podľa fondu o teplárne pred piatimi rokmi prejavilo záujem 64 subjektov vrátane konzorcií a kvalifikovalo sa 30 uchádzačov. Nasledujúca vláda Roberta Fica však predaj energetických spoločností zastavila.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.