Úspora energie v kuchyni
Rýchly prehľad
Cieľová skupina | Domácnosti, ktoré sa doteraz nezaoberali otázkou šetrenia. |
---|---|
Miera úspory | V závislosti od spotrebičov a dodržiavania správnych zásad pri varení môže úspora presiahnuť až 60 %. |
Spotreba energie v kuchyni vždy závisí od kvality jednotlivých spotrebičov. Pri nákupe si preto všímajte nielen cenu a výkon, ale aj spotrebu energie.
Ročná spotreba jednotlivých elektrospotrebičov v domácnosti
Kuchyňa s množstvom domácich spotrebičov sa považuje za energeticky najnáročnejšiu. Aj keď z celkového množstva spotrebovanej energie v domácnosti predstavuje varenie iba 11%, najvyššiu spotrebu elektrickej energie však majú elektrospotrebiče.
Chladnička a mraznička – najväčší „žrúti“ energie
Až 26% spotreby elektrickej energie majú práve chladničky a mrazničky. Pracujú nepretržite 24 hodín denne 7 dní v týždni. Jedným z najdôležitejších faktorov pre dosiahnutie úspory v kuchyni je ich správny výber, umiestnenie a údržba.
Dnešné elektrospotrebiče sú oveľa úspornejšie ako staršie modelové typy. Ich spotreba je o 60% nižšia, a preto vám odporúčame, aby ste prehodnotili nákup nových, pokiaľ súčasné majú viac ako 10 rokov. Táto investícia vás v konečnom dôsledku vyjde lacnejšie, pretože usporíte budúce náklady za energiu. Pri kúpe si všímajte energetický štítok, ktorý musí byť súčasťou balenia každého elektrospotrebiča, alebo sa informujte priamo v predajni u odborníkov. Štítok s triedou energetickej účinnosti uvádza energetickú účinnosť výrobku na stupnici od A po G, kde A predstavuje najnižšiu spotrebu, zatiaľ čo písmeno G signalizuje veľmi vysokú spotrebu energie. Energetický štítok je od mája 2010 rozšírený o A+, A++ a A+++ (viac o energetickom štítku tu), vždy sa na ňom nachádza ale iba 7 kategórií. Napríklad pri chladničke s triedou energetickej účinnosti A++, môžete znížiť spotrebu dokonca o viac ako 45%.
Na ilustráciu vám prinášame porovnanie spotreby a nákladov za elektrinu pre jednotlivé energetické triedy kombinovaných chladničiek.
Energetická trieda spotrebiča | Ročná spotreba v kWh* | Ročné náklady na elektrinu v EUR | Cena spotrebiča* |
---|---|---|---|
A+++ | 185 kWh | 29,14 EUR | 1.199 EUR |
A++ | 255 kWh | 40,22 EUR | 540 EUR |
A+ | 296 kWh | 47,21 EUR | 479 EUR |
A | 369 kWh | 58,87 EUR | 404 EUR |
* Uvedené hodnoty sú orientačné, ročná spotreba v kWh i cena spotrebiča závisia od konkrétneho typu.
Na základe spotreby možno porovnať návratnosť investície pri kúpe novej chladničky s mrazničkou. Vychádzame z údajov uvedených v predchádzajúcej tabuľke:
Chladnička č. 1 | Chladnička č. 2 | Ročná úspora v EUR oproti menej úspornej chladničke | Odporúčanie |
---|---|---|---|
A+++ | A++ | Úspora chladničky A+++ je v porovnaní s A++ 11,08 EUR. | Rozdiel v nákupnej cene je príliš veľký na to, aby sa vám vrátil do 10 rokov. V tomto prípade vám preto odporúčame chladničku A++ s mierne vyššou spotrebou elektriny. |
A++ | A+ | Úspora chladničky A++ je v porovnaní s A+ 6,99 EUR. | Na základe spotreby elektriny a ceny chladničky vám odporúčame chladničku A++. Rozdiel v nákupnej cene sa vám vďaka nižšej spotrebe elektriny vráti po 8,7 rokoch. |
A+ | A | Úspora chladničky A+ je v porovnaní s A 11,66 EUR. | Na základe spotreby elektriny a ceny chladničky vám odporúčame chladničku A+. Rozdiel v nákupnej cene sa vám vďaka nižšej spotrebe elektriny vráti po 6,4 rokoch. |
Správne umiestnenie chladničky či mrazničky vám dokáže ušetriť množstvo nákladov i starostí. Najčastejšou chybou je, keď ich postavíte v blízkosti tepelného zdroja (sporák, radiátor, umývačka riadu, a pod.). Vyvarujte sa aj priestoru pri okne a slnečnej strane domu. Teplo núti spotrebič viac chladiť, čo zvyšuje jeho spotrebu. Vyvarujte sa aj umiestneniu do rohu, výklenku alebo úplne na stenu – obmedzujete tým jeho výkon. Dokonca aj vlhké prostredie zvyšuje spotrebu o 3-4%. Najideálnejším miestom je chladnejšia miestnosť s dostatočným vetraním, v takom prípade dokážete ušetriť až 5% energie. Zabudovaným spotrebičom zabezpečte dostatočnú cirkuláciu vzduchu.
Nezanedbajte ani starostlivosť, pretože spotrebu zvyšuje časté otváranie dvier, nedostatočné naplnenie vnútorného priestoru, resp. preplnená chladnička (priestor v chladničke by mal byť ideálne využitý na 70%), nevhodne zvolená klimatická trieda chladničky, vkladanie horúceho jedla a prach na tepelnom výmenníku. Dokonca aj mikro častice prachu na cievke chladničky dokážu zvýšiť náklady za energie. Vezmite preto pravidelne do ruky handru, odstráňte prach z cievok za chladničkou a spotrebu energie tak znížite až o 30%.
Pre bežnú domácnosť postačí obsah chladničky aj mrazničky v objeme 50-80 litrov na osobu. Moderné energeticky úsporné chladničky dosahujú spotrebu asi 1,15 kWh za 24 hodín, čo je menej ako 35 kWh za mesiac, resp. asi 400 kWh za rok.
Zaujímavosti |
---|
|
Varte úsporne
Pokiaľ si osvojíte základné zásady pri varení, dokážete ušetriť nezanedbateľné množstvo energie. V prvom rade zapnite elektrickú varnú dosku až vtedy, keď je na nej hrniec. Vypnúť ju môžete už 5-10 minút pred dokončením pokrmu. Aj potom z nej ešte sála teplo a jedlo sa pomaly dovarí. Dosiahnete tak úsporu až 32 – 55%.
Sklokeramické a indukčné varné dosky sú energeticky úspornejšie. Napríklad indukcia v porovnaní s plynom spotrebuje o 50 % energie menej a je dokonca až o 25 % úspornejšia sklokeramická varná doska.
Pokrievky zabraňujú úniku tepla potrebného na varenie. Ich používaním ušetríte 60 až 70% energie potrebnej na prípravu jedla. Pokiaľ chcete pri varení spotrebu znížiť na minimum, odporúčame využívať tlakové hrnce, pretože dobu varenia skrátia až o 70%, čím prispejú k výraznej úspore.
Dokonca aj správna veľkosť hrnca a varnej platne zníži tepelné straty. Pokiaľ je hrniec menší čo i len o 3 cm zvýši spotrebu o 30%. Ďalej dbajte aj na dno hrnca, ktoré by malo byť za každých okolností rovné.
Zaujímavosti |
---|
|
Vodu najúspornejšie ohrejete špirálou alebo v rýchlovarnej kanvici. Na zohriatie 1 litra vody spotrebuje priemerne 0,097 kWh za 3,5 min. Pri klasickom ohreve na elektrickom variči je spotreba 0,161 kWh za čas 12 min., čo znamená úsporu až 66% elektrickej energie.
Úsporné pečenie
Predhrievanie rúry je zbytočné, neefektívne, no najmä v konečnom dôsledku nákladné. Ak sa chystáte piecť kysnuté cestá, odporúčame maximálne 6 minútové predhriate. Na dopečenie pokrmu postačí, ak rúru vypnete 5-10 minút pred dokončením, jedlo sa dokončí naakumulovaným zostatkovým teplom. Na pečenie používajte vhodné sklenené alebo keramické nádoby, rýchlejšie sa v nich pokrm pripraví. Dvierka na rúre otvárajte iba v nevyhnutných prípadoch. Pri každom otvorení dochádza k úniku približne 20 % tepla a vnútorná teplota pritom klesá až o 20 – 30 ˚C. Odporúčame vám preto radšej pravidelne čistiť sklenené dvierka a jedlo kontrolovať cez ne.
Umývajte šetrne
Jedným z najužitočnejších pomocníkov v kuchyni je jednoznačne umývačka riadu. Hoci mnoho ľudí sa stále spolieha na vlastné ruky, dopúšťajú sa najväčšej chyby. A tou je umývanie pod neustále tečúcou vodou. Umývačka riadu pritom dokáže pracovať s minimom vody i elektrickej energie. Dnešné modely spotrebujú napríklad pri 12-dielnej sade iba 1/4 vody, teda 15 litrov oproti 60-tim pri klasickom umývaní. Okrem toho majú menšiu spotrebu energie, čo sa v konečnom dôsledku prejaví úsporou vo vašej peňaženke. Jedinou platnou zásadou je, aby ste ju naplnili úplne (pozor na preplnenie!).
Praktická rada |
---|
Ak nemáte riad priveľmi špinavý, používajte úspornejší program s teplotou 50 ˚C. V porovnaní s klasickým, pri 60 ˚C, ušetríte až 30 %. V prípade, že váš model má k dispozícii bio funkciu– využívajte ju. Skrátite čas umývania, no hlavne ušetríte energiu. |
Menšie množstvo riadu umývajte ručne, no nie pod tečúcou vodou, ale v zazátkovanom dreze. Ručné umývanie mnohonásobne zvyšuje spotrebu vody. A ak máte málo znečistený riad, voľte na umývačke riadu program s čo najnižšou teplotou.
Zopár tipov na záver
- Ovocie a zeleninu umývajte radšej v nádobe, ušetríte množstvo vody.
- Pokrm najprv minimálne na 50% rozmrazte a až potom pečte. Ušetríte čas, no najmä peniaze.
- Do rýchlovarnej kanvice dajte iba toľko vody, koľko reálne potrebujete. Nebudete tak zbytočne míňať vodu a ani energiu na jej prevarenie.
- Čistá rúra spotrebuje menej energie ako špinavá. Pravidelne ju čistite. To platí aj pre ostatné elektrospotrebiče.
- Riad nechajte uschnúť na vzduchu, nie v umývačke. Ak je vybavená automatickým programom sušenia, vypnite ho, otvorte dvierka a riad sa vysuší prirodzene.
- Používajte energeticky úsporné svietidlá.
Úspora energie v kuchyni nie je náročná. Stačí odstrániť zaužívané zlozvyky, pretože aj malé nepatrné zmeny dokážu mať obrovský vplyv na úsporu energie. Pokiaľ sa budete riadiť jednoduchými zásadami, určite ušetríte.
(c) energia