Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. augusta 2011 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

20 rokov chránime vtáctvo pred zásahom elektrickým prúdom

Na území západného Slovenska leží 18 chránených vtáčích území, 6 chránených krajinných oblastí, jeden národný park a 153 území európskeho významu. Na vytvorení harmónie medzi krajinou a priemyselnou činnosťou na tomto území, ktoré je zároveň súčasťou distribučnej oblasti ZSE, sa energetici podieľajú spoločne s ochranármi z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) už vyše 20 rokov. Podľa štatistík ornitológov je v súčasnosti okolo 100 druhov vtákov významne ohrozených zásahom elektrickým prúdom.

„Bird friendly“ Lehnice

Chránené vtáčie územie Lehnice je jedným z príkladov, kde bez obáv môže poletovať, loviť a bezpečne zosadať na stĺpy akýkoľvek operenec. V oblasti sa počas v uplynulých rokov kompletne ošetrili všetky trasy elektrických vedení. Boli zabezpečené konštrukcie 22 kV vedení a na vodiče VVN všetkých kategórií od 110 kV do 400 kV sa inštalovali výstražné prvky, aby nedochádzalo k nárazom preletujúceho vtáctva do vodičov.  Priebeh ekologizácie popisuje Jozef Chavko z RPS: „Naša organizácia v rámci projektu LIFE – Ochrana dropa fúzatého na Slovensku zakúpila výstražné prvky, spoločnosti  ZSE a SEPS zaplatili ich montáž a ZSE nad rámec projektu dovybavila oblasť ekochráničkami. Územie sa tak stalo z hľadiska avi fauny environmentálne bezproblémové.“

LIFE pre orla kráľovského a sokola rároha

Počas dlhoročnej spolupráce v teréne boli stanovené priority ochrany v oblastiach s výskytom ohrozených druhov vtáctva v kombinácii s trasami 22 kV elektrických vedení. Ochrana dravcov na Slovensku a Štátna ochrana prírody vypracovali mapu priorít a upozornili na územia, kde by sa práca energetikov mala sústrediť najviac. Chránené druhy  sú ohrozené najmä v nížinách a kotlinách riek. Naopak najmenej dôležité sú horské oblasti, teritóriá, kde vták môže ľahko dosadnúť na strom a loviť. Keďže reliéf západného Slovenska je typický svojou rovinatosťou a otvorenou krajinou, po identifikovaní problému Západoslovenská energetika rešpektovala výzvy ochranárov a nastavila svoju environmentálnu politiku prioritne smerom k ochrane avi fauny. Dôkazom je niekoľko projektov, z ktorých najvýznamnejšie smerovali k ochrane orla kráľovského a sokola rároha.

Projekty na zabezpečenie oblastí s výskytom orla kráľovského a sokola rároha sa realizovali s podporou programov EÚ- LIFE. Už po krátkom čase začali prinášať prvé ovocie v podobe nárastu populácie oboch druhov. „Orol kráľovský patrí medzi vrcholových predátorov s veľkým významom v karpatských ekosystémoch. Tento druh dravca je celosvetovo klasifikovaný ako zraniteľný a v európskom meradle ako ohrozený.“,  vysvetľuje Chavko. Najvyššie riziko ohrozenia predstavujú stĺpy s elektrickým vedením. Ako uvádza záverečná správa z projektu až 38% všetkých úmrtí bolo spôsobených elektrickým prúdom.  Preto sa na zabezpečenie ochrany orla, a zníženie rizika zásahu elektrickým prúdom,  hrebeňovými zábranami ošetrilo až 336,9 km vedení. Celková čiastka investovaná Západoslovenskou energetikou predstavovala 420 360 eur.

Neodmysliteľnú súčasť slovenskej prírody tvorí aj ďalší ohrozený druh sokol rároh. Radí sa do skupiny tzv. „veľkých sokolov“. Podľa slov ochranárov obľubuje predovšetkým otvorenú krajinu s lesíkmi a pastvinami s výskytom sysľa pasienkového. „Od šesťdesiatych rokov sa prejavoval pokles početnosti slovenskej populácie. Podstatnejší nárast sa dosiahol až v rozpätí rokov 2006 – 2010. Podarilo sa zrealizovať rozsiahly maďarsko-slovenský ochranársky program, ktorý napomohol k dvojnásobnému nárastu populácie. Z 15 hniezdnych párov v roku 2006 sa ich stav zvýšil na približne 30 v roku 2011.“ uviedol Chavko.  K zamedzeniu úhynu prispeli energetici ošetrením viac ako 100 km vedení a zabezpečením chráničkami 866 stĺpov elektrického vedenia v hodnote 250 tisíc eur. Stĺpy tak prestali znamenať smrteľnú elektrickú pascu aj pre tento kriticky ohrozený druh, ale aj pre iné väčšie druhy vtáctva v regióne.

Na úspechy v spomínaných projektoch nadviazala spolupráca ochranárov a energetikov aj v roku 2010. Do konca roku 2014 sa zaviazali k ďalším aktivitám ochrany sokola rároha.

ZSE stála za vývojom prvých chráničiek na Slovensku

K tomu, aby spomínané projekty boli úspešné, predchádzalo niekoľkoročné úsilie vývinu zariadení –chráničiek, zábran a konštrukcií konzol.  História prvých zariadení siaha do roku 1991, kedy sa po vývoji prvých hrebeňových zábran odštartovalo ich testovanie.  Éra hrebeňovej zábrany trvala do roku 2000, do kedy bola na Slovensku považovaná  za najčastejšie a najúčinnejšie riešenie. Potom, čo ochranári identifikovali okolo 80% účinnosť zariadení, začali práce na vývoji nového typu ekochráničky. V súčasnosti sa najbežnejšie využíva ekochránička Orlí zub a v lesnatých terénoch sa montujú nové konštrukčné typy konzol bez rovinných prvkov nazývané Antibird. Ich účinnosť sa posunula k hranici  95 – 100%.   

Montáž ekochráničiek je možné realizovať aj pod napätím, čo eliminuje straty, ktoré by vyplynuli vypínaním vedení. Odberatelia preto pri ich montáži nepociťujú žiadne obmedzenia v dodávke elektrickej energie.

Zdroj: Západoslovenská energetika, a.s.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.