Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Oceliareň - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Oceliareň. Foto: SITA/AP Photo/Rob Griffith.
28. júla 2011 Ostatné od Energia.skSITA

V druhom štvrťroku vstupovali na burzu najmä energetické a priemyselné firmy

Objem kapitálu, ktorý sa firmám v druhom štvrťroku tohto roka podarilo celosvetovo získať prostredníctvom primárnych emisií akcií (IPO), sa zvýšil o 39 %. V porovnaní s rokom 2010 vzrástol objem kapitálu získaného prostredníctvom IPO o 38 %. Vyplýva to z pravidelného štvrťročného prieskumu spoločnosti Ernst & Young, podľa ktorého sa v druhom tohtoročnom štvrťroku na celom svete uskutočnilo 378 primárnych emisií v hodnote 64,6 mld. USD.

Na európskych burzách sa firmám v druhom štvrťroku 2011 podarilo získať 17,7 mld. USD v rámci 95 IPO, kým v prvom štvrťroku to bolo 2,8 mld. USD v 54 transakciách.

Energetika, priemyselná výroba, internet

K trom najaktívnejším odvetviam v rámci celého sveta aktuálne patrí materiálová a priemyselná výroba a energetický sektor, ktoré reprezentujú 45 % celkovej hodnoty IPO. Ťahúňom rastu v USA sa stali internetové firmy. Najväčšia svetová IPO švajčiarskeho Glencore International prebehla na burzách v Londýne a Hongkongu.

Dominujú ázijské burzy

Pozícia favorita v rámci transakcií pritom stále patrí ázijským burzám, na ktorých v sledovanom štvrťroku prebehlo 163 transakcií v celkovej hodnote 27 mld. USD, čo je suma predstavujúca 42 % celosvetového trhu. Nasleduje Európa s 27 % a Severná Amerika s 24 % emisií.

Súčasné postavenie Ázie však už zďaleka nie je také dominantné ako v treťom štvrťroku 2010, keď sa ázijské burzy na získanom kapitáli podieľali 81 %. „Trend enormného zvýšenia dopytu po kapitáli nahral ázijským kapitálovým trhom, ktoré si udržali svoje silné postavenie. Zároveň pokračovalo oživovanie IPO v Európe a Severnej Amerike. Veľký podiel na ňom mala predovšetkým materiálová a priemyselná výroba spolu s energetickým a technologickým sektorom,“ konštatoval partner oddelenia transakčného poradenstva spoločnosti Ernst & Young v Českej a Slovenskej republike Peter Wells.

Text: SITA, energia

Ilustračná foto: SITA/AP Photo

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.