Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. júna 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Poľsko vybralo štyroch záujemcov o podnik Lotos

O predaji kontrolného podielu v rafinérskom podniku Lotos za 1 mld. USD bude poľská vláda rokovať so štyrmi uchádzačmi. Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo štátnej pokladnice. Záujemcovia majú predložiť záväzné ponuky do 16. novembra, uviedlo ďalej ministerstvo vo vyhlásení na svojej internetovej stránke. Uchádzačov ministerstvo nešpecifikovalo s tým, že jednu z ponúk prijalo „podmienečne“.

Predaj 53-percentného podielu v druhej najväčšej poľskej rafinérskej spoločnosti je v centre plánu vlády, ktorá chce ziskami z privatizácie zmierniť rast štátneho dlhu. Nezáväznú ponuku na prevzatie podala tento mesiac ruská spoločnosť TNK-BP, ktorá je spoločným podnikom s energetickým koncernom BP. Podľa medializovaných informácií záujem vyjadrili aj ruská spoločnosť Gazpromneft a maďarský MOL.

Možný predaj kontrolného podielu v rafinérskom podniku Lotos do Ruska je vnímaný kontroverzne vzhľadom na závislosť Poľska od ruského zemného plynu. Kritici upozorňujú na ohrozenie energetickej bezpečnosti, keďže viac ako 90 % spotreby plynu v Poľsku zabezpečuje dovoz z Ruska. Novembrový termín pre podanie záväzných ponúk znamená, že o privatizácii podniku Lotos rozhodne definitívne až nová poľská vláda, ktorá vzíde z októbrových parlamentných volieb. Ministerstvo štátnej pokladnice už predtým dvakrát posunulo konečný termín na podanie predbežných ponúk.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.