Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. júna 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Cena ropy sa stabilizovala, americká ropa sa predáva po 102 USD/barel

V dnešnom ázijskom obchodovaní júlový kontrakt na ropu Brent zdražil o 12 centov na 119,73 USD (81,93 eura) za barel (159 litrov). Cena americkej ropy WTI s júlovým kontraktom zasa klesla o 19 centov na 101,74 USD/barel. Kontrakt počas štvrtka (9.6.) posilnil o 1,19 USD a uzavrel na 101,93 USD/barel.

Podľa obchodníkov je príčinou vysokých cien ropy fakt, že predstavitelia OPEC nedokázali dospieť ku konsenzu a nezvýšili produkciu. Trh pritom počítal, že ťažobné kvóty vzrastú o 1 až 2 milióny barelov denne. Rokovanie kartelu skončilo bez výsledku, aj keď najväčší producent a vývozca kartelu, Saudská Arábia, trval na zvýšení ťažby.

Očakáva sa, že svetový dopyt po čiernom zlate koncom tohto roka prekoná ponuku. Rozdiel bude najvyšší od roka 2007. Navyše, nepokoje na Blízkom východe a v severnej Afrike rovnako ako nadchádzajúca hurikánová sezóna zvyšujú riziko ďalšieho poklesu ponuky.

Informovali o tom agentúry AP a DPA.

(1 EUR = 1,4614 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.