Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Martinská teplárenská (tepláreň) - SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Martinská teplárenská
7. júna 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

ČEZ sa zaujíma o privatizáciu slovenských teplární

ČEZ prehodnocuje možnú privatizáciu najväčších teplárenských spoločností na Slovensku, v Bratislave a Košiciach. Podľa obchodného riaditeľa Alana Svobodu však český koncern nie je ochotný zaplatiť za teplárne tzv. „strategické prémie“. Zameriava sa totiž na väčšie projekty ako je napr. rozšírenie jadrovej elektrárne v Temelíne. Prípadnú kúpu teplární preto bude zvažovať podobne ako iné potencionálne akvizície.

„Teplárenstvo je odvetvie, v ktorom sa chceme rozvíjať. V Česku, na Slovensku aj v Poľsku. Preto sa o slovenskú privatizáciu intenzívne zaujímame. V tejto chvíli je zatiaľ k dispozícii veľmi málo informácií pre akékoľvek kvalifikované investorské rozhodnutie,“ povedal Svoboda.

Termín začiatku privatizácie šiestich slovenských teplární zatiaľ nie je známy. Kabinet premiérky Ivety Radičovej pôvodne súhlasil s predajom celých podnikov, neskôr však rozhodol, že 5 % akcií dostanú bezplatne mestá, v ktorých teplárne sídlia. Záujem o spoločnosti v Bratislave, Košiciach a pravdepodobne tiež v Trnave už pred časom ohlásil český Energetický a průmyslový holding. Trhovú cenu všetkých šiestich dodávateľov tepla na Slovensku úrady pred časom ohodnotili na 160 až 200 miliónov eur.

ČEZ na Slovensku už dlhšiu dobu pôsobí a predáva elektrinu a zemný plyn pre veľkých a malých odberateľov. Najväčšia energetická spoločnosť v strednej Európe tu plánuje tiež ďalšie projekty – spoločne s maďarským koncernom MOL chce postaviť paroplynovú elektráreň, podieľať sa má tiež na stavbe novej jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.