Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
SPP - ilustracka SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná foto: SPP. Foto: (c)SITA/Marián Peiger
27. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

SPP potvrdil snahu zvýšiť cenu plynu

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) včera (26.5.) potvrdil snahu zvýšiť cenu zemného plynu pre domácnosti, a to dvakrát v tomto roku. Ako uviedol pre agentúru SITA hovorca SPP Ondrej Šebesta, od 1. júla chcú plynári zvýšiť cenu plynu pre domácnosti v priemere o takmer 8 % a od 1. septembra v priemere o necelých 21 %. „Situáciu sme vyhodnocovali priebežne a na základe vývoja kľúčových ukazovateľov vstupujúcich do nákupnej ceny plynu, sme podali návrh na zmenu cien plynu pre domácnosti v dvoch krokoch,“ uviedol Šebesta.

Dôvody: Zdražuje ropa a hýbe sa kurz EUR – USD

Plynári požiadali regulačný úrad o zvýšenie ceny plynu najmä pre nárast cien ropných produktov na svetových trhoch. „Aktuálna cena ropných olejov je o 40 % vyššia ako predpokladal regulátor pri stanovovaní cien plynu na tento rok. To je tak mimoriadny vývoj, že naň SPP musel reagovať,“ vysvetlil Šebesta. Podľa plynárov uvedený cenový návrh je aj dôsledkom toho, že zohľadňovanie reálnych nákladov nebolo spoločnosti umožňované priebežne.

Druhým faktorom, ktorý ovplyvňuje nákupnú cenu plynu, je výmenný kurz eura voči doláru. Ten sa vyvíja v súčasnosti priaznivo, v prospech eura. „Napriek tomu, že momentálne sa kurz vyvíja relatívne priaznivo a v súlade s predpokladmi brzdí dopady nárastu cien ropy, stále to nestačí na kompenzovanie mimoriadnych nárastov cien ropných olejov,“ konštatoval Šebesta.

Opozícia: Cena sa počas roka zvýšia v priemere o 40 %

Podľa strany Smer-SD plynári požiadali regulačný úrad o zvýšenie ceny plynu pre domácnosti od júla tohto roku v priemere o 8 % a od septembra tohto roku v priemere o 30 %. „Hovorme teda, že sa ľuďom môže zvýšiť cena plynu v tomto roku spolu v priemere o 40 %. Nárast bude skutočne drastický,“ zdôraznil predseda strany Robert Fico, pričom bývalý premiér sa spolieha, že návrhy regulačný úrad „zmietne zo stola“. Podľa najsilnejšej opozičnej strany zvyšovanie cien plynu v súčasnosti nie je potrebné. To si myslia podľa ministra hospodárstva Juraja Miškova aj traja štátni nominanti v predstavenstve SPP, ktorí podľa neho hlasovali proti cenovým návrhom.

ÚRSO: Cenové návrhy priebežne nekomentujeme

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) podané cenové návrhy nechcel bližšie konkretizovať. „Je naším zvykom počas cenového konania nekomentovať podaný cenový návrh,“ povedal hovorca regulátora Miroslav Lupták. Regulačný úrad o cenovom návrhu SPP musí podľa neho rozhodnúť do 6. júna.

Domácnostiam sa naposledy menili ceny plynu začiatkom tohto roka, keď im v priemere vzrástli o 4,47 %. Regulačný úrad taktiež koncom minulého roka rozhodol o zvýšení priemernej ceny plynu určeného na výrobu tepla pre domácnosti, a to o 6,12 %.

Text: SITA, energia

Ilustračná foto: SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.