Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. mája 2011 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Dodávky ropy sú podľa OPEC primerané

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) vo svojej najnovšej prognóze nezmenila odhad rastu dopytu po rope v tomto roku. Zopakovala zároveň svoj názor, že ponuka ropy je primeraná napriek výpadku dodávok z Líbye, pretože členovia kartelu aj producenti, ktorí nie sú členmi tejto organizácie, zvýšili ťažbu. Kartel v pravidelnej mesačnej správe uviedol, že globálny dopyt po rope v tomto roku vzrastie o 1,4 mil. barelov denne. Rovnaký odhad kartel zverejnil minulý mesiac a jeho predikcia sa zhoduje s prognózou amerického Federálneho úradu pre energetiku (EIA).

Správa OPEC-u konštatuje, že aprílová produkcia ropy v jej členských krajinách sa zvýšila o 69 tis. barelov denne na 28,99 mil. barelov denne a dodatočná ponuka zo strany Saudskej Arábie, Nigérie a Kuvajtu vykompenzovala výpadok dodávok z Líbye a Angoly. Saudská Arábia a niektorí ďalší členovia OPEC-u v tomto roku ťažbu zvýšili, ale oficiálne kartel svoje ťažobné kvóty nezmenil už viac ako dva roky. Najbližšie bude OPEC svoju ťažobnú politiku hodnotiť na stretnutí 8. júna vo Viedni.

Zdroj: (c) SITA

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.