Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. apríla 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Pokračujúce nepokoje v arabskom svete posunuli cenu ropy WTI k 113 USD

Analytici sa obávajú, že rastúce násilie v arabských krajinách by mohlo ešte viac obmedziť dodávky ropy zo severnej Afriky a Blízkeho východu. Navyše líbyjskí povstalci v nedeľu (24.4.) oznámili, že pre opravy poškodených ropných zariadení v kľúčových ložiskách Messla a Sarír na východe krajiny nebudú z týchto ložísk ťažiť ropu minimálne mesiac.

„Kľúčovým faktorom cenových pohybov sú naďalej severná Afrika a Blízky východ. O tom nie je pochýb,“ povedal analytik spoločnosti Purvin & Gertz Victor Shum. „Násilie sa už rozšírilo z Líbye do Sýrie a Jemenu a tento fakt posúva cenovú hranicu nahor,“ dodal. Aj podľa ďalších analytikov pokračujúce protesty v arabských krajinách a na druhej strane rastúci dopyt po rope zo strany Číny a Indie budú aj naďalej tlačiť na ceny.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v júni vzrástla v popoludňajšom obchodovaní v Singapure oproti štvrtkovej uzávierke (v piatok boli pre sviatky trhy zatvorené) o 52 centov na 112,81 USD (77,35 eura). Cena júnových kontraktov severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, sa zvýšila o 37 centov na 124,36 USD za barel.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

(1 EUR = 1,4584 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.