Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
++
Foto: www.seas.sk
27. septembra 2024 Jadrová energia od Energia.skSITA

Slovenské elektrárne už majú vo výrobe všetky svoje jadrové bloky v Mochovciach a v Jaslovských Bohuniciach

Slovenské elektrárne už majú vo výrobe všetky svoje jadrové bloky v Mochovciach a v Jaslovských Bohuniciach. Slovenský dominantný výrobca elektriny ukončil dokončením prác na druhom mochovskom jadrovom bloku tohtoročný odstávkový harmonogram. Ako uviedli Slovenské elektrárne, prifázovaním turbíny k elektrizačnej sústave sa v piatok 27. septembra skončila generálna odstávka druhého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.

Najväčší výrobca elektriny na Slovensku tak zrealizoval všetky generálne odstávky piatich jadrových blokov (troch v Mochovciach a dvoch v Jaslovských Bohuniciach), naplánovaných na rok 2024.

Slovenské elektrárne počas odstávky vymenili časť paliva v reaktore a vykonali plánovanú údržbu a práce na zvýšenie bezpečnosti a spoľahlivosti zariadení, ktoré nie je možné spraviť počas prevádzky.

Harmonogram najdôležitejších činností pozostával z prác na treťom redundantnom systéme elektrárne, napríklad na technickej vode, havarijnom systéme chladenia či na elektrorozvodniach. Súčasťou investičných projektov boli kontroly a opravy na dôležitých komponentoch, napríklad na parogenerátore či na hlavnom cirkulačnom čerpadle. Vymenili sme aj rúrky hlavných kondenzátorov turbín a uskutočnili údržbu dieselgenerátora a elektronapájacieho čerpadla,“ informovali elektrárne.

Každý z piatich tlakovodných reaktorov VVER 440, ktoré sú jediným na Slovensku prevádzkovaným typom reaktora, musí byť aspoň raz ročne plánovane odstavený kvôli čiastočnej výmene paliva. Všetky prevádzkované reaktory na Slovensku vlastnia Slovenské elektrárne.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.