Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Teplo kurenie vyuctovanie
Foto: ilustračné, GettyImages
16. septembra 2024 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Niektoré veľké teplárne už vykurujú domácnosti, táto sezóna bude posledná s uhlím

V niektorých lokalitách Slovenska majú domácnosti už teplé radiátory. Najväčšie štátne teplárne v Bratislave, Trnave, v Žiline a v Martine spustili vykurovanie do skúšobnej prevádzky.

Ako uviedla hovorkyňa MH Teplárenského holdingu (MHTH) Andrea Devánová, skúšobná prevádzka znamená, že v prípade krátkodobého zvýšenia teploty vzduchu počas dňa nad 17 °C, automatická regulácia zabezpečí prerušenie vykurovania. Vykurovanie sa opätovne obnoví pri poklese teploty pod 15 °C.

Vykurovacia sezóna začína podľa vyhlášky 1. septembra a končí 31. mája. Reálne sa však kúrenie spúšťa až keď priemerná denná teplota vonku klesne pod 13 °C aspoň dva dni po sebe a predpoveď počasia nenasvedčuje tomu, že by sa malo otepliť.

Údržba tepelno-technologických zariadení

Súčasťou prípravy na novú vykurovaciu sezónu a jednou z dôležitých úloh prevádzkovateľov horúcovodných rozvodov sústav centralizovaného zásobovania teplom je údržba tepelno-technologických zariadení.

Aj z tohto dôvodu sme počas letného obdobia, okrem iného, pristúpili v závode MHTH Žilina k výmene horúcovodu Vlčince, v úseku Poštová – OBI, v MHTH Martin prebehla výmena spalinového ohrievaku vzduchu kotla K4 a rekonštrukcia a modernizácia rozvodov centrálneho zásobovania teplom. Modernizáciu primárnych napájačov SCZT a rekonštrukciu VN rozvodní sme urobili v závode MHTH Košice, v MHTH Zvolen sme zasa zrealizovali úpravy skratov horúcovodu Balkán. V MHTH Trnava sme dali do poriadku havarijný stav stropnej dosky šachty Arbória a v MHTH Bratislava sme napríklad zrekonštruovali OST Kalinčiakova a vymenili výhyby jedného z horákov kotla K5 v Teplárni Východ,“ uviedol na margo pripravenosti teplární výrobný riaditeľ MHTH Juraj Mydliar.

Budúcnosť teplárenstva

Ako dodal, keďže téma dekarbonizácie patrí v sektore výroby tepla medzi top témy, ktoré formujú budúcnosť teplárenstva na Slovensku, aktuálna vykurovacia sezóna 2024/2025 je poslednou, počas ktorej sa bude v závode MHTH Košice vyrábať teplo a teplá úžitková voda z čierneho uhlia.

Každoročne sa tak zníži produkcia emisií CO2 o 54-tisíc ton. K ďalším úsporám primárnej energie, a tým k znižovaniu tvorby emisií prispievajú ako zvyšovanie účinnosti kombinovanej výroby elektriny a tepla, tak aj znižovanie tepelných strát v rozvodoch už spomínanými rekonštrukciami.

Vykurovacia sezóna

Počas uplynulej vykurovacej sezóny spoločnosť MH Teplárenský holding svojim odberateľom dodal viac ako 1,8 milióna megawatthodín tepla, čo predstavuje 94 % dodávok v predchádzajúcej vykurovacej sezóne.

Vykurovacia sezóna 2023/2024 v holdingu začala ako v prvom v závode MHTH Martin, 19. septembra 2023. „Najdlhšie sme dodávali teplo zo závodu MHTH Zvolen, a to do 5. mája 2024,“ dodala Devánová.

Uplynulá vykurovacia sezóna trvala 205 dní, čo je o 38 dní kratšie. Priemerná teplota vo vykurovacom období bola približne o 0,9 °C vyššia ako vlani. „Najnižšiu priemernú teplotu sme počas nej namerali v závode MHTH Žilina, a to takmer múnus 10,7 °C, 10. januára 2024,“ konštatovala Devánová.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.