Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Slovesky plynarensky priemysel michalovce fotovolticka elektraren.png
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: www.facebook.com
6. septembra 2024 Obnoviteľné zdroje OZESlnečná energia od Energia.skSITA

Slovensko má novú elektráreň na zelenú energiu, SPP dal do prevádzky novú fotovoltickú elektráreň

Slovensko má novú elektráreň na zelenú energiu. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) dal do prevádzky novú fotovoltickú elektráreň s ročnou výrobou elektriny až 720 megawatthodín. Umiestnená je v areáli spoločnosti v Michalovciach a je súčasťou verejnej distribučnej siete.

Elektráreň začala svoju skúšobnú prevádzku v júli 2024 a elektrinu začala naplno vyrábať v týchto dňoch. Jej súčasťou je až 1 535 fotovoltických panelov s inštalovaným výkonom 629 kilowattov. Úspora emisií predstavuje až 200 ton ročne.

Projekt v Michalovciach je doteraz našou najväčšou fotovoltickou elektrárňou. S ohľadom na naše ciele v oblasti udržateľnosti, je pre nás dôležité, aby sme rozširovali sieť zdrojov, ktoré vyrábajú obnoviteľnú energiu. Preto pokračujeme aj v ďalšom projekte na využitie slnečnej energie, ako čistého a obnoviteľného zdroja energie pre slovenské školy. Fotovoltické elektrárne od SPP im umožňujú znížiť ich súčasné náklady na elektrickú energiu,” uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

SPP doteraz sprevádzkoval fotovoltické zdroje s celkovým výkonom takmer 1,3 megawattov. Ďalšie fotovoltické elektrárne pre zákazníkov z korporátneho a verejného sektora realizuje ESCO Slovensko, a.s., spoločnosť ktorú spolu založili SPP a skupina ČEZ. Tá vybudovala v roku 2023 zdroje s výkonom viac ako 3 megawatty a v roku 2024 plánuje uviesť do prevádzky zdroje s výkonov približne 4 megawatty.

Fotovoltické panely bude mať do konca roka vďaka SPP už 21 škôl. Rozvoj fotovoltiky je podľa SPP pre školy zásadný, pretože vďaka inštalovaným panelom môžu dosiahnuť zníženie svojich nákladov na elektrickú energiu až o 30 %. Spoločnosť plánuje pokračovať vo svojom projekte pre školy aj v roku 2025.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.