Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Obmedzenie dodávok plyn elektrická energia
Foto: ilustračné, GettyImages
7. septembra 2024 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Plynári už neplánujú plynofikovať ďalšie obce, chystajú sa na zahusťovanie distribučnej siete

Slovensko má v rámci Európy druhú najhustejšiu sieť plynovodov. Na Slovensku je v súčasnosti splynofikovaných 77 % (2 233) obcí, v ktorých žije viac ako 94 % obyvateľov. Doteraz nesplynofikované obce sa už k plynu len tak ľahko nedostanú.

Podľa Ministerstva hospodárstva SR, spoločnosť SPP – distribúcia, plánuje svoju distribučnú sieť v najbližšom období rozširovať len v minimálnom rozsahu.

V súčasnosti má do svojej siete pripojených viac ako 1,52 milióna odberateľov a sústrediť sa chce na rozvoj výstavby nových obytných lokalít v splynofikovaných obciach. V týchto lokalitách firma prevádzkujúca najväčšiu plynovodnú sieť na Slovensku plánuje zahusťovanie siete a pripájanie týchto lokalít do distribučnej siete.

Rozvoj distribučnej siete

Samotní plynári sú presvedčení, že z pohľadu dosiahnutej úrovne plynofikácie obcí sa už nevyžaduje ďalší rozvoj distribučnej siete. „Avšak vzhľadom k značnému rozvoju výstavby obytných lokalít sa už viac rokov realizuje priebežné pripájanie týchto lokalít do distribučnej siete. Predmetné obytné lokality sú spravidla situované v už splynofikovaných obciach, takže sa jedná o zahusťovanie distribučnej siete,“ dodal pre agentúru SITA hovorca SPP – distribúcia Milan Vanga.

Vyše 33-tisíckilometrová distribučná sieť v súčasnosti zabezpečuje takmer štvrtinu energetickej potreby Slovenska, čo podľa neho pre SPP – distribúcia so sebou prináša obrovský záväzok voči celej slovenskej spoločnosti.

Neplánujú plynofikáciu

Plynári tak neplánujú v najbližšej dobe plynofikovať ďalšie slovenské obce. Plánujú však vyhľadávať nové rozvojové impulzy.

Popri zvyšovaní našej výkonnosti kladieme veľký dôraz aj na náš environmentálny kredit. Sme si vedomí naliehavosti riešenia klimatickej zmeny, preto sme aktívni aj pri ponúkaní našich riešení s využitím moderných plynových kondenzačných zariadení a obnoviteľných plynov. Sme presvedčení, že už v súčasnosti, ale hlavne v budúcnosti plynárenstvo zohrá v procese dekarbonizácie významnú úlohu,“ uzavrel Vanga.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.