Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Urad pre regulaciu sietovych odvetvi.png
Foto: ilustračné, maps.google.com
26. augusta 2024 Efektívnosť v energetike od Energia.skSITA

Majú sa domácnosti obávať budúcoročných cien energií? Jedna energia zrejme zdražie, dve by sa meniť nemali

Domácnosti by sa nemali budúcoročných cien energií obávať. A to ani napriek tomu, že stámiliónové vládne dotácie končia. Ako uviedol v rozhovore pre portál SITA Energetika predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík, elektrina a teplo pre domácnosti by sa nemali meniť, ceny plynu zrejme mierne porastú. Konkrétnosti však šéf regulačného úradu nateraz nechcel prezradiť, finálne rozhodnutie o budúcoročných cenách energií sa očakáva koncom roka.

Ako iste viete, my nikdy pred finálnym ukončením cenových konaní nezverejňujeme ani nekomentujeme žiadne konkrétne čísla. Môžem však vo všeobecnosti prezradiť, že v tejto chvíli to vyzerá tak, že elektrina a teplo pre domácnosti zostanú aj na budúci rok zhruba na úrovni roka 2024 a plyn asi pôjde mierne hore. A to celé, zdôrazňujem, bez tých obrovských dotácií zo strany štátu, ako tomu bolo v minulých rokoch. Musíme si uvedomiť realitu, a nemôžeme sa tváriť, že keď rastie cena primárnych palív a zdrojov, keď rastú mzdy, cena potravín a podobne, tak sa tieto skutočnosti nepremietnu do cien energií,“ uviedol v rozhovore Holjenčík s tým, že úrad je tu na to, aby strážil okrem iného aj primeranosť premietania sa týchto skutočností do koncových cien energií.

Plyn pre domácnosti

V ostatnom období média informovali, že plyn pre domácnosti môže zdražieť až o 25 %. Predseda regulačného úradu toto číslo komentovať nechcel. Poukázal však na to, že koncové ceny plynu pre slovenských zákazníkov výrazne ovplyvní aj zmena využívania prepravných trás plynu v Európe. Trasy tokov plynu sa totiž radikálne zmenili.

Pre Slovensko je podľa Holjenčíka stále dôležité maximálne využitie ruského plynu aj v spojení s existujúcimi dlhodobými zmluvami na dodávku plynu ale aj prepravu. „Stále zostáva nevyriešená situácia okolo rusko-ukrajinského prepravného kontraktu, ktorý skončí v roku 2024. Ak nebude obnovený alebo nahradený iným obchodným riešením, tok plynu z Ukrajiny do EÚ sa zastaví, čo bude mať za následok zvýšenie veľkoobchodných cien plynu ale aj možného navýšenia cien za prepravu plynu vo viacerých európskych krajinách,“ upozornil Holjenčík.

Technická maximálna kapacita

Ročná prepravná technická maximálna kapacita slovenskej prepravnej siete je približne 90 mld. metrov kubických zemného plynu. Objem prepraveného plynu v posledných piatich rokoch nepretržite klesá. Kým v roku 2021 prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream prepravil ešte 41,6 mld. metrov kubických, v roku 2023 to bolo len niečo viac ako 16 mld. metrov kubických plynu.

Predovšetkým z dôvodu extrémneho poklesu množstva prepraveného plynu úrad musel pristúpiť k navýšeniu cien za prepravu plynu na rok 2025. Platí zároveň aj to, že úrad prostredníctvom ustanovení vyhlášky limituje cenu za prístup do prepravnej siete a prepravu plynu, ktorá sa môže dodávateľom plynu pripočítať k cene za dodávku plynu. Táto limitácia zabezpečuje aj to, že dopad na koncové ceny za dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov plynu v roku 2025 z titulu navýšenia cien za prepravu plynu nebude výrazný,“ dodal Holjenčík.

Preprava plynu

V štruktúre koncovej ceny plynu pre domácnosti tvorí zložka ceny viažuca sa k preprave plynu len približne 6 %. Podstatnú časť celkovej koncovej ceny za dodávku plynu, tvorí cena komodity a náklady spojené s dodávkou plynu (viac ako 60 %).

Samotná cena komodity na rok 2025 vychádza na 37,33 eur za megawatthodinu. Tá je síce o 40 % nižšia ako regulovaná cena komodity v roku 2024 ale vo výpočte ceny za dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov plynu vyššia ako cena za dodávku plynu oproti reálne uplatňovaným cenám v roku 2024, ktoré boli zastropované vládnymi nariadeniami,“ zdôraznil Holjenčík.

Finálne koncové ceny

Finálne koncové ceny za dodávku plynu pre zraniteľných odberateľov (domácnosti či malé podniky) na rok 2025, vrátane vyčíslenia dopadu ako sa cena komodity prejaví v celkovej koncovej cene, závisí podľa šéfa regulačného úradu od ukončených cenových konaní k cenám za prístup do distribučnej siete a distribúciu plynu. Distribučné poplatky tvoria zhruba 30 % koncovej ceny.

Pri neregulovaných odberateľov plynu sa nedá exaktne predpovedať do akej miery sa cena komodity na rok 2025 prejaví v koncovej cene za dodávku plynu, závisí to od druhu zmluvy o dodávke plynu (na dobu určitú alebo na dobu neurčitú) ale aj od spôsobu určenia ceny za dodávku plynu (fixná alebo vzorec odzrkadľujúci aktuálne spotové ceny plynu na trhu),“ konštatoval Holjenčík.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.