Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Energie veterná vietor energia dotacia
Foto: ilustračné, GettyImages
21. augusta 2024 Obnoviteľné zdroje OZEVeterná energia od Energia.skSITA

SPP chce vybudovať päť veterných parkov, energia z vetra je jeden z najdôležitejších obnoviteľných zdrojov súčasnosti

Spoločnosť SPP plánuje vybudovať na Slovensku veterné parky v troch lokalitách a podporiť tak získavanie energie z obnoviteľných zdrojov. Zástupcovia spoločnosti na dnešnej tlačovej konferencii informovali, že aktuálne sa v procese posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA nachádza päť projektov veterných parkov – jeden v lokalite Drahovce, dva v oblasti Galanty a dva v katastri Skalice

Veterné parky majú prispieť k zníženiu emisií CO2 a k naplneniu klimatických cieľov Slovenska. Predstavitelia spoločnosti deklarujú, že energia z vetra je jeden z najdôležitejších obnoviteľných zdrojov súčasnosti.

Navyše neprináša žiadne negatívne vplyvy na život obyvateľstva, živočíchov a krajiny. Naopak, veterné turbíny sú energetickým aj finančným prínosom pre regióny, v ktorých sa pre vhodné podmienky nachádzajú.

Prínos veternej energie

Prínos veternej energie predstavili na príklade rakúskej obce Prellenkirchen, ktorá leží 20 kilometrov od slovenských hraníc. Táto malá obec začínala v roku 1999 s tromi veternými turbínami, dnes zásobuje veternou elektrinou až 40-tisíc domácností v Rakúsku. Vďaka prínosu z veterných turbín v obci už desať rokov nezvyšovali miestne dane a získané prostriedky môžu vkladať do svojho ďalšieho rozvoja.

Na území Rakúska v súčastnosti realizujú takzvaný „repowering“, ktorý spočíva vo výmene starých veterných elektrární za modernejšie. Tie sú o niečo vyššie a majú trikrát vyšší výkon ako pôvodné. Vďaka tomuto procesu budú Rakúsku stačiť iba tri štvrtiny z doterajšieho počtu veterných veží.

Moderné turbíny sú v porovnaní so svojimi predchodcami tichšie, bezpečnejšie a takmer plne recyklovateľné. „Životnosť jednej turbíny je zvyčajne 25 rokov,“ poznamenala špecialistka projektov obnoviteľnej energie SPP Lenka Jamborová s tým, že materiál z turbín následne zrecyklujú a pôdu po skončení ich životnosti rýchlo vrátia do pôvodného stavu. Pod turbínou je možné pestovať plodiny, alebo ich využívať ako pastviny.

Vybudovanie veterného parku

SPP zdôrazňuje, že vybudovanie veterného parku zo strany investorov vyžaduje splnenie množstva kritérií. V rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie sa berú do úvahy migračné trasy vtákov, či výskyt chránených druhov.

Podmienkou je tiež zachovanie minimálnej vzdialenosti veterných turbín od obydlí, na Slovensku to je jeden kilometer. „Pre predstavu, vo vzdialenosti 400-500 metrov od turbíny dosahuje úroveň hluku približne len 40 dB,“ približuje spoločnosť.

V Európskej únii sa nachádza 107-tisíc veterných elektrární, ktoré produkujú 19 percent elektrickej energie Európy a zamestnávajú viac ako 350-tisíc ľudí. Slovensko od roku 2003 nepostavilo ani jednu veternú elektráreň.

Podľa prieskumu agentúru IPSOS by pritom 61 percent Slovákov nemalo problém žiť v blízkosti veterného parku. Väčšinu pokusov o rozvoj veternej energie zastavila nedostatoční kapacita distribučných sietí, ale aj zdĺhavé povoľovacie procesy.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.