Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Pohľad na výstavbu priemyselného parku vo Valalikoch (okres Košice - okolie), kde má vyrásť automobilový závod Volvo. Valaliky 29. február 2024.
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: SITA/Viktor Zamborský
15. júla 2024 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Východoslovenská distribučná finalizuje plánované napojenie závodu automobilky Volvo do distribučnej sústavy

Východoslovenská distribučná, a.s. (VSD) v ostatných dňoch dosiahla významný míľnik vo svojej práci pre úspešné etablovanie automobilky Volvo. Zriadila nadzemné 110 kV elektrické vedenie, a to odbočením z existujúcej linky neďaleko Šebastoviec.

Ide o vedenie veľmi vysokého napätia. Ako informovala hovorkyňa VSD Andrea Forbergerová, toto vedenie meria tisíc metrov a vedie rovno do areálu vo Valalikoch, kde bude v budúcnosti automobilka.

Pripomenula tiež, že VSD ešte vlani zabezpečila takzvaný „stavebný prúd“, a to cez strategickú južnú i severnú trasu vysokonapäťových vedení. Vytvorili sa tak základy pre pripojenie Volva do distribučnej sústavy. Vedúci úseku Prevádzka VVN vo VSD a zároveň projektový manažér tohto projektu Peter Frák uviedol, že pri prácach napredujú so stopercentnou úspešnosťou a dodržiavajú všetky kľúčové termíny, poniektoré i s miernym predstihom.

Kľúčom k úspešnému napredovaniu je taktiež dobrá spolupráca so spoločnosťou Valaliky Industrial Park, s.r.o., ktorá má v mene Slovenskej republiky za úlohu budúci Strategický park Valaliky pre kľúčového investora pripraviť,“ uviedla Forbergerová.

Pripojenie 5 MW výkonovej kapacity

Frák ďalej spresnil, že majú za sebou nultú fázu, v rámci ktorej sa im podarilo zabezpečiť do Strategického parku Valaliky pripojenie 5 MW výkonovej kapacity, ktorá je potrebná na stavebné práce na automobilke.

Momentálne sme už v ďalšej, tzv. 1. fáze, v ktorej finalizujeme plánované napojenie celého závodu automobilky do distribučnej sústavy pre jej budúcu riadnu prevádzku. Ide o dve elektrické vedenia na úrovni 110 kV, čiže veľmi vysokého napätia (VVN), ako súčasť distribučnej sústavy, pričom tieto vedenia zabezpečia elektrický výkon pre celú automobilku Volvo. Tieto sme úspešne kolaudovali s právoplatnosťou tohto úkonu k 4. júlu 2024,“ uviedol.

Počas roka 2024 sa bude pokračovať vo výstavbe ďalších dvoch vedení z paralelne rekonštruovanej a rozširovanej elektrickej stanice Haniska s transformáciou 110/22 kV, s presahom do budúceho roka. Dôvodom sú automobilkou požadované a plánované výkonové kapacity, ale i požiadavky na bezpečnosť a spoľahlivosť distribúcie elektriny pre Volvo.

Súčasťou aktivít VSD sú takisto prekládky sietí a elektroenergetických zariadení na úrovni vysokého napätia 22 kV (VN), tiež vybudovanie nových vysokonapäťových pripojení a transformačných staníc pre ďalšie infraštruktúrne zámery. Veľmi dôležitým prvkom celého strategického parku z pohľadu elektroenergetiky bude etablovanie ďalších nadväzujúcich spoločností v tzv. subdodávateľskom parku, ktorý sa bude nachádzať v priestore medzi obcami Haniska a Čaňa,“ dodáva Frák. VSD okrem pripájania do distribučnej sústavy participuje aj na vybudovaní vnútroareálových rozvodov.

Transformačné stanice

Roman Fedor z montážnej divízie VSD (Enerkos) uviedol, že dosiaľ bolo celkovo zriadených viac ako 19-tisíc metrov vysokonapäťového kábla a 2-tisíc metrov NN kábla. Vybudovali tiež deväť transformačných staníc, a to v rámci vnútroareálových rozvodov automobilky.

Pri potrebných prekládkach jestvujúcich vysokonapäťových vedení by tieto mali byť umiestňované prednostne podzemným káblovým vedením. „Zriadi sa osem mrežových stožiarov, niekoľko betónových stožiarov a plánujeme uložiť viac ako 14-tisíc metrov vysokonapäťových káblov,“ doplnil Fedor.

VSD dosiaľ pri projekte využila i ťažké mechanizmy, napríklad aj vysokozdvižné plošiny a žeriavy. „Najvyšší bod elektroenergetického zariadenia tohto projektu sa nachádza medzi železnicou a rýchlostnou cestou R4, a je to novovybudovaný stožiar v rámci 110 kV linky s výškou 45 metrov. Podobných križovatiek ostatných inžinierskych sietí sa však v lokalite nachádza omnoho viac,“ dodala Forbergerová.

Potenciálny odber Volva

Potenciálny odber Volva v rámci Strategického parku Valaliky znamená pre VSD potrebu výkonovo zabezpečiť 125 MW. To sa takmer vyrovná maximálnemu príkonu mesta Košice aj s predmestím a zhruba 10-kilometrovým rádiusom.

Kapacitne by tento objem, pre prirovnanie, utiahol nielen košické domácnosti, ale aj firmy na úrovni vysokonapäťových odberov – trakciu, letisko, obchodné a priemyselné centrá na území mesta Košice, vrátane existujúcich priemyselných parkov a podobne,“ uviedla Forbergerová.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.