Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Javys jadrova vyradovacia spolocnost.jpg
Foto: ilustračné, www.javys.sk
27. mája 2024 Jadrová energia od Energia.skSITA

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť sa stala členom Európskej priemyselnej aliancie pre malé modulárne reaktory

Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) sa stala členom Európskej priemyselnej aliancie pre malé modulárne reaktory. Cieľom aliancie je uľahčiť a urýchliť výskum, vývoj a nasadenie malých modulárnych reaktorov v Európe po roku 2030.

Ako spoločnosť zodpovedná za záverečnú časť jadrovej energetiky vidíme budúcnosť najmä v ďalšom vývoji tzv. pokročilých modulárnych reaktorov (AMR), ktoré umožnia opätovné využitie vyhoretého jadrového paliva z prevádzky existujúcich jadrových elektrární. Niektoré AMR počítajú s prepracovaním vyhoretého jadrového paliva a s využitím tej časti paliva, ktorú existujúce jadrové elektrárne nedokážu efektívne využiť,“ uviedol predseda predstavenstva JAVYS Vladimír Švigár.

Plánovaný spôsob licencovania

Malé modulárne reaktory (SMR) sú v porovnaní so súčasnými konvenčnými jadrovými reaktormi menšie, a to tak z pohľadu fyzickej veľkosti, ako aj výkonu. Plánovaný spôsob licencovania, hromadná priemyselná výroba jednotlivých modulov a ich následná inštalácia u zákazníka otvárajú cestu pre rýchlejšiu prípravnú a schvaľovaciu fázu, ako aj pre kratšiu výstavbu a uvedenie do prevádzky.

Vzhľadom na svoje parametre môžu malé modulárne reaktory prispieť k výraznej dekarbonizácii priemyselných odvetví ako doprava, chemický či oceliarsky priemysel, vykurovanie alebo výroba vodíka v relatívne krátkom časovom horizonte.

Malé modulárne reaktory

Založenie Európskej priemyselnej aliancie pre malé modulárne reaktory oznámila Európska komisia 6. februára 2024. Jej vznik vychádza z Európskej zelenej dohody a balíka politík Fit for 55 a REPowerEU, ktoré zohrávajú ústrednú úlohu pri riadení energetickej transformácie a dekarbonizácie priemyslu v Európe.

Aliancia pôsobí prostredníctvom osobitných pracovných skupín a jej úlohou je identifikovať najperspektívnejšie, ale zároveň bezpečné a nákladovo efektívne technológie SMR, podporovať tieto projekty, identifikovať prípadné investičné bariéry, analyzovať možnosti financovania a identifikovať oblasti s potrebou ďalšieho vývoja a výskumu.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.