Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Teplarenská tepláren
Foto: ilustračné, GettyImages
2. mája 2024 Teplo a tepelná energia od Energia.skSITA

Zmeny v energetických zákonoch? Vláda chce mať právo vyhlasovať stav núdze v teplárenstve

Vláda narýchlo mení energetické zákony. Ich zmenou v skrátenom legislatívnom konaní si chce zabezpečiť právomoc vyhlásiť stav núdze v tepelnej energetike. „Cieľom je, aby bolo možné v čase mimoriadnych okolností zabezpečiť na vymedzenom území núdzové prevádzkovanie zariadení potrebných na výkon regulovanej činnosti, núdzové prevádzkovanie sústavy tepelných zaradení,“ zdôvodnilo ministerstvo hospodárstva.

Zmenou energetických zákonov sa má podľa ministerstva zabezpečiť kontinuita prevádzky tepelných zariadení, keďže v prípade ich odstavenia a dlhodobého prerušenia prevádzky by sa mohli poškodiť.

Návrhom zákona o regulácii v sieťových odvetviach sa dopĺňajú kompetencie Úradu pre reguláciu sieťových odvetví v oblasti vecnej regulácie, spresňujú sa prípady, kedy úrad vykonáva mimoriadnu reguláciu, dopĺňa sa dôvod na zmenu a zrušenie rozhodnutí úradu vydaných regulovanému subjektu, ktorému bolo zrušené povolenie na podnikanie v energetike,“ dodalo ministerstvo.

Za účelom zabezpečenia núdzového prevádzkovania sústavy tepelných zariadení a zásobovania teplom na vymedzenom území v čase mimoriadnych okolností sa ustanovujú práva a povinnosti účastníkov právnych vzťahov vrátane pôvodného držiteľa povolenia, vlastníka sústavy tepelných zariadení alebo jej časti, úradom určeného držiteľa povolenia a odberateľa.

O novele zákona o regulácii v sieťových odvetviach ako aj o zmenách v ďalších energetických zákonoch by mal parlament rokovať v skrátenom legislatívnom konaní.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.