Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Barel WTI uzatvoril týždeň v New Yorku na hodnote 105,40 USD

Cenu WTI, od ktorej sa na svetovom trhu odvodzujú ceny ostatných druhov tejto komodity, podľa analytikov ovplyvňujú viaceré závažné faktory. V prvom rade je to zvyšujúce sa napätie na Blízkom východe, kde revolta proti autoritatívnym režim silnie. Nie je zatiaľ jasné ani východisko z líbyjskej krízy. Možný pokles dopytu po komodite na globálnom trhu v dôsledku prírodnej katastrofy v Japonsku v piatok eliminovala správa z Washingtonu, že v poslednom štvrťroku vlaňajška rástla najsilnejšia ekonomika sveta rýchlejšie, než ukazovali prvé odhady. Jej medziročný prírastok nedosiahol 2,8 ale až 3,1 %.

Indikátory trendu v americkej ekonomike však nie sú jednoznačné. Kým spotreba benzínu rastie napriek tomu, že jeho galón (3,78 litra) od začiatku roka zdražel pre malospotrebiteľov o 49 centov, vláda informovala, že výstavba bytov a domov sa takmer zastavila. Priemyselné firmy znižujú aj objednávky tovarov dlhodobej spotreby.

Ekonómovia očakávajú, že vysoká cena ropy v tomto štvrťroku spôsobí pokles tempa rastu amerického hrubého domáceho produktu. Obyvateľstvo by malo na to zareagovať znížením svojich výdavkov.

Barel severomorskej ropy Brent sa predával po 115,59 USD, čo bolo o 13 centov menej než v piatok na začiatku obchodovania.

Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

(1 EUR = 1,4115 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.