Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Vranov: MsZ vyhovelo požiadavke Bukózy Energo a schválilo navýšenie ceny tepla

Spoločnosť odôvodnila potrebu zvýšenia ceny pre tento rok z 18,1902 eura na 19,65 eura za jeden gigajoule (GJ) tepla nárastom cien vstupov pri jeho produkcii oproti vlaňajšku o 10,14 percenta, ako aj ďalšími zmenami v legislatíve.

Bukóza Energo sa na základe nájomnej zmluvy s mestom zaviazala garantovať cenu tepla pre odberateľov na obdobie 10 rokov od 1. januára 2010 do roku 2019 v sume najviac 18,1902 eura za jeden GJ tepla. Po uplynutí tejto doby sa malo o úprave cenových pomerov medzi zmluvnými stranami každoročne rokovať.

Prednostka mestského úradu Eva Pčolinská poznamenala, že podľa zmluvných podmienok je v prípade závažných zmien právnych a cenových noriem, predpisov s priamym dosahom na práva a povinnosti zmluvných strán možné rokovať o úpravách tejto nájomnej zmluvy aj priebežne.

Podľa vyjadrení zástupcu spoločnosti Bukóza Energo Jána Ďuriana je v tejto súvislosti potrebné vnímať súčasný skutkový stav, ktorý odzrkadľuje napríklad zvýšenie cien vstupných médií pri výrobe tepla. Podľa listu, ktorý zaslala spoločnosť magistrátu ešte v januári tohto roka, požadoval prevádzkovateľ tepelného hospodárstva cenovú úpravu aj v súvislosti so zmenou sadzby DPH a zrušením výnimky pre uplatňovanie spotrebnej dane zo zemného plynu používaného na výrobu tepla pre domácnosti.

Bukóza Energo spravuje od začiatku minulého roka mestské kotolne, tepelné rozvody a technológie na distribúciu tepla, ako i teplej úžitkovej vody, za ktoré má podľa zmluvného vzťahu odvádzať mestu ročné nájomné vo výške 298.747 eur. Teplo a teplú úžitkovú vodu dodáva do nebytových priestorov a približne piatich stoviek mestských bytov. Nájomný vzťah v rámci tepelného hospodárstva medzi spoločnosťou a mestom je dohodnutý na obdobie 25 rokov.

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.