Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. marca 2011 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Zemetrasenie v Japonsku stlačilo cenu ropy smerom k hranici 99 USD/barel

Barel americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v apríli sa dnes napoludnie v Singapure predával za 99,53 USD (72,26 eura) za barel, čo oproti piatkovej (11.3.) uzatváracej hodnote znamená pokles o 1,63 USD. Už v piatok sa cena prepadla o 1,54 USD, keď WTI uzatvárala na úrovni 101,16 USD/barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 2,02 USD na 111,82 USD/barel.

Japonské úrady odhadujú, že vlny cunami, ktoré vyvolalo zemetrasenie s magnitúdou 8,9; zabili na severovýchode Japonska viac než 10.000 ľudí a zničili veľkú časť energetickej infraštruktúry krajiny. Kľúčový index Nikkei klesol dnes o vyše 6 %.

„Katastrofa dočasne zmrazila 3. najväčšiu ekonomiku sveta,“ povedal analytik Richard Soultanian z firmy NUS Consulting. To v najbližšom období zníži dopyt Japonska po rope, čo sa odrazí aj na cenách ropy.

Tri z piatich najväčších japonských rafinérií zastavili prevádzku. Japonsko je pritom 3. najväčším spotrebiteľom ropy na svete, 2. najväčším čistým dovozcom ropy a najväčším dovozcom skvapalneného zemného plynu a uhlia na svete.

Informovala o tom agentúra AP.

(1 EUR = 1,3773 USD)

Copyright © TASR 2011

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.