Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Banici bane SITA
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Baníci z Hornonitrianskych baní - ilustračná snímka. Foto: SITA / Milan Gross
3. marca 2011 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

SR: Podpora na baníka je vyššia ako jeho mzda

Na Slovensku šlo v minulom roku na podporu ťažby hnedého uhlia 96 miliónov eur, čo predstavuje v prepočte približne 17,7 eura na jedného občana. Tento rok by podpora mala byť nižšia, avšak i napriek tomu presiahne 81 miliónov eur.

„Paradoxne, podpora na jedného baníka v odvetví ťažby hnedého uhlia predstavuje 1.793 eur, čo je o takmer 700 eur viac ako jeho mzdové náklady,“ vyčísľuje vo svojom aktuálnom komentári Inštitút finančnej politiky (IFP), analytický útvar ministerstva financií.

Podpora tuhých palív deformuje trh

Analytici IFP pripomínajú, že štáty v snahe znižovať emisie často nákladne podporujú tzv. zelené projekty ako zatepľovanie domov alebo využívanie obnoviteľných zdrojov energie. Na druhej strane však existuje silná podpora energetickému sektoru, kde sa z rôznych dôvodov podporujú najmä tuhé palivá. „Takáto podpora deformuje trh, stláča cenu fosílnych palív umelo nadol a tým podporuje ich spaľovanie a zvyšuje množstvo emisií,“ upozorňuje inštitút.

Tri formy dotácií pre hnedé uhlie

Na Slovensku sa podporuje ťažba hnedého uhlia troma spôsobmi:

  • dotáciou, ktorá je skrytá v cene elektriny,
  • nepriamo podporu oslobodením od spotrebnej dane na uhlie používané na výrobu elektriny,
  • priamou dotáciou z kapitoly ministerstva hospodárstva.

„Nepriama dotácia skrytá v cene elektriny predstavuje podstatnú časť celkovej pomoci uhoľnému baníctvu,“ približuje IFP. Ministerstvo hospodárstva každoročne vydáva rozhodnutie, ktorým určuje Slovenským elektrárňam (SE) povinnosť vyrábať v určitom množstve elektrinu z domáceho uhlia. Na takúto elektrinu potom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) stanoví doplatok.

Oslobodenie od spotrebnej dane na uhlie predstavuje ďalšiu formu nepriamej podpory, ktorá podľa odhadov analytikov dosiahla za minulý rok objem 24,4 milióna eur.

Priame dotácie do uhoľného baníctva z kapitoly ministerstva hospodárstva dosiahli vlani takmer 5 miliónov eur. V tomto roku  majú klesnúť na desatinu.

Text: TASR, energia

Foto: SITA / Milan Gross

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.