Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
18. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Situácia na Ukrajine stále ovplyvňuje trhy, cena WTI uzatvorila nad 104 USD

Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla na záver štvrtkového obchodovania (17.4.) v New Yorku o 54 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 104,30 USD (75,28 eura) za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s júnovým kontraktom, s ktorou sa obchoduje v Londýne, klesla o 7 centov a obchodovanie uzatvorila na úrovni 109,53 USD/barel. Dnes sú ropné trhy z dôvodu veľkonočných sviatkov uzatvorené.

Zásoby ropy v USA síce za minulý týždeň prudko vzrástli, až o 10 miliónov barelov, čo bol najvyšší rast za posledných 13 rokov, no ani to nedokázalo prekonať obavy trhov z ďalšieho nepriaznivého vývoja na Ukrajine. Z eskalácie napätia na východe krajiny obviňuje Západ Rusko a trhy sa obávajú ďalších sankcií, ktoré by už zasiahli aj ruský energetický sektor.

Obavy pretrvali aj napriek náznakom možného diplomatického riešenia. Na štvrtkovej schôdzke v Ženeve sa diplomati z USA, Ruska, Európskej únie a Ukrajiny dohodli na krokoch, ktoré by mali viesť k eliminácii násilia na Ukrajine. Obchodníci s ropou sa však obávajú, že situácia by sa práve počas predĺženého sviatočného víkendu mohla zhoršiť.

(1 EUR = 1,3855 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.