Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
17. apríla 2014 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Rusko môže stratiť dôveryhodnosť ako dodávateľ surovín, píše EÚ Kremľu

EÚ v liste reaguje na Putinovu hrozbu z 10. apríla, že európske krajiny kvôli situácii na Ukrajine môžu prísť o dodávky zemného plynu z Ruska.

Putin poslal lídrom 18 európskych krajín, vrátane slovenského premiéra Roberta Fica list, ktorý sa týka ukrajinského dlhu za plyn, ale poukazuje v ňom tiež na zložitú situáciu v ukrajinskej ekonomike. Zároveň pripomína, že Moskva v minulosti Kyjevu dlhodobo jednostranne pomáhala.

Putin z prípadných problémov obvinil Ukrajinu, cez ktorej územie veľká časť dodávok prechádza. Európska komisia to ale v liste písanom v mene všetkých krajín EÚ odmietne.

Ako Českému rozhlasu povedal český veľvyslanec pri EÚ Martin Povejšil, ruský energetický gigant Gazprom musí dodržať svoje zmluvy s európskymi odberateľmi.

„Je teda záväzkom Gazpromu, aby plyn firmám dodával. Akým spôsobom sa to bude diať, je v zásade vecou Gazpromu,“ konštatoval Povejšil.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.