Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
LNG tanker sea- flickr
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: Flickr/Eric Kilby (licencia Creative Commons)
16. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Závislosť EÚ na Rusku oživila úvahy o dovoze amerického plynu

V marci lídri európskych krajín vyzvali Európsku komisiu (EK), aby do júna vypracovala plán na zvýšenie energetickej bezpečnosti. Venovať by sa mal oblastiam ako energetická efektívnosť, diverzifikácia dodávok, rozvoj infraštruktúry, ale napríklad aj dovozu plynu z USA. Export skvapalneného zemného plynu (LNG) v súčasnosti americká legislatíva výrazne obmedzuje. Plyn z bridlicových ložísk môže putovať len do tých krajín, s ktorými uzavrel Washington dohodu o voľnom obchode. Snaha EÚ prelomiť prísnu reguláciu ešte viac zintenzívnila, keď vypukla kríza na Ukrajine. 

Brusel hľadá alternatívu k plynu z Ruska

Uľahčenie vývozu amerického LNG je pre EÚ dôležitým aspektom v rámci rokovaní o Transatlantickej dohode o obchode a investíciách (TTIP). „Cieľom EÚ je zabezpečiť, aby sa cez záväzné ustanovenie v rámci TTIP dohodlo, že licencie na export skvapalneného plynu do EÚ budú vydávané automaticky, bez podmienok a bez prieťahov,“ uviedla pre portál energia.sk Lívia Vašáková, ekonomická radkyňa zo Zastúpenia EK na Slovensku. Ako ďalej doplnila, Brusel chce tiež odstrániť obmedzenia pri vývoze americkej ropy.

EK je presvedčená, že povolenie na vývoz skvapalneného plynu z USA by pomohlo rozvoju globálneho trhu s LNG. Otázne ale je, do akej miery by sa naplnili európske predstavy o lacnom plyne z USA, ktorý by bol protiváhou Gazpromu. Americkí producenti už dnes uzatvárajú dlhodobé kontrakty na export LNG. Možno preto predpokladať, že väčšina plynu pôjde hlavne na ázijský trh, ktorý ponúka exportérom výhodnejšie marže. Ešte predtým ale musia USA technicky prispôsobiť tamojšie terminály na vývoz LNG. Dodávky z USA sa očakávajú najskôr v roku 2017.

„Väčšie množstvo plynu na LNG trhoch však umožní lepšiu diverzifikáciu a vyšle jasný signál tradičným dodávateľom, že hospodárska súťaž na trhu s plynom sa zintenzívni,“ myslí si Vašáková. Dodatočné objemy plynu na trhu by podľa nej mohli viesť k ešte väčšiemu odklonu od dlhodobých kontraktov, ktoré sú naviazané na indexáciu cien ropy. „V krajinách západnej Európy sa už veľká časť plynu obchoduje na spotových trhoch a tento trend by sa ešte posilnil,“ podčiarkla. 

Potreba dobudovania infraštruktúry

Aby mohlo Slovensko profitovať z výhod amerického plynu, musí dobudovať plynové pripojenia. Pre dopravu strategickej suroviny do strednej Európy je v tomto kontexte nevyhnutné, aby sa dokončili splyňovacie terminály v Poľsku a Chorvátsku. „Pozitíva prípadného dovozu LNG z USA sa môžu aj na Slovensku prejaviť v poklese cien, ale predovšetkým v tlaku na konkurencieschopnosť tradičných dodávateľov,“ uzavrela Vašáková.

© energia.sk

Foto: Flickr/Eric Kilby (licencia Creative Commons)

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.