Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
16. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Výstavba plynovodu South Stream sa začne na jeseň

Podľa konzorcia prvú časť potrubia, ktorá sa má položiť na dno Čierneho mora, vyrobila včera ruská firma OMK. Akcionármi konzorcia sú ruský Gazprom, talianska Eni, francúzska EDF a nemecký Winterschall.

Minulý mesiac šéf talianskej ropnej firmy Eni varoval, že stavba plynovodu je kvôli ruským akciám na Ukrajine ohrozená, napísala agentúra Reuters.

South Stream má podľa súčasných plánov začať prepravovať ruský zemný plyn do Európy od decembra 2015. Plynovod má viesť pod hladinou Čierneho mora a ďalej cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko až do severovýchodného Talianska. Ďalšie vetvy povedú do Chorvátska, Macedónska, Grécka a Turecka.

Ročne má plynovod prepraviť asi 63 miliárd metrov kubických plynu, čo je zhruba 15 %  objemu, ktorý Európa ročne potrebuje. Plnej kapacity by mal dosiahnuť v roku 2018. Prvá fáza s ročnou kapacitou 15,75 mld. metrov kubických by mala byť na dne Čierneho mora vybudovaná do tretieho štvrťroka nasledujúceho roka.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.