Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Velke kapusany - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
areál spoločnosti Eustream a.s. vo Veľkých Kapušanoch. Foto TASR/ Roman Hanc
15. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovensko sa nedohodlo s Ukrajinou na reverznom chode plynu

Tomáš Malatinský (na snímke vpravo) a ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan (vľavo) Foto: TASR/Roman Hanc

Slovensko a Ukrajina dnes vo Veľkých Kapušanoch nedosiahli dohodu o technických podmienkach spustenia reverzného chodu plynu. Na rokovaniach sa zúčastnili aj predstavitelia Európskej komisie (EK). Slovenská delegácia, ktorú viedol minister hospodárstva Tomáš Malatinský, presadzovala dodávky plynu prostredníctvom plynovodného potrubia, ktoré sa minulosti vybudovalo medzi tepelnou elektrárňou Vojany a podzemnými zásobníkmi v ukrajinskom Užhorode. V súčasnosti sa tento plynovod nevyužíva.  

Podpis memoranda sa tak nateraz odsúva. „Rokovania v trojici medzi slovenskou, ukrajinskou stranou a EK nie sú ukončené, teraz sme v nejakom, povedal by som polčase. Boli predložené niektoré varianty k možnosti reverzného toku, máme rozpracovaný variant, ktorý je pred podpisom memoranda, keďže sú ešte nejaké diskusie. Možno, že sa memorandum podpíše v najbližších dňoch, dnes to ale nebude,“ uviedol Malatinský počas dnešného brífingu vo Veľkých Kapuišanoch.

Ukrajinci odmietli slovenské riešenie

Kyjev nesúhlasil s navrhovaným riešením Slovenska. Ukrajinská delegáciu na čele s ministrom energetiky Jurijom Prodanom by naopak privítala, keby sa využil tranzitný plynovod, ktorým prúdi strategická surovina od ruského Gazpromu cez územie Slovenska a ďalej do západnej Európy. Prodan bližšie nekonkretizoval, aké objemy plynu by chcela Ukrajina po dohode všetkých zainteresovaných strán dovážať. „Objemy, ktoré by mali byť dodávané cez Slovensko s prihliadnutím na to, aké máme dohody už s Maďarskom a Poľskom, by ale boli postačujúce na zabezpečenie energetickej bezpečnosti našej krajiny,“ zdôraznil ukrajinský minister.

Zástupca EK Klaus-Dieter Borchardt privítal návrh ukrajinskej strany. „Riešenie Vojany nezabezpečí dodávky plynu na Ukrajinu do najbližšej zimy,“ povedal Borchardt. Aj podľa jeho názoru je potrebné alternatívny návrh Ukrajiny podrobiť hĺbkovej analýze. „Musíme prediskutovať právne záležitosti, ktoré môžu byť s týmto problémom prepojené,“ dodal zástupca Bruselu.

Zmluva s Gazpromom môže byť problém

Ministerstvo hospodárstva ešte včera zdôraznilo, že Slovensko je pripravené pomôcť Ukrajine so spustením spätného chodu. Minister Malatinský ale súčasne uviedol, že všetky aktivity musia byť v záujme štátu a Európskej únie. Mal tým na mysli predovšetkým dlhodobý kontrakt o dodávkach s ruským Gazpromom. Vznikli totiž pochybnosti, že spustenie reverzu prostredníctvom tranzitného plynovodu by mohlo byť porušením zmluvných záväzkov. Zákonnosť týchto plánov údajne spochybnil aj Gazprom.

Na snímke vpravo  Tomáš Malatinský a vľavo veľvyslanec SR na Ukrajine Pavol Hamžík. Foto: TASR/Roman Hanc

„Dodávky plynu na Ukrajinu zo západu a zo Slovenska nie je tak jednoduché zrealizovať. Je tam niekoľko technických špecifík, ktoré treba vyriešiť. Je tu aj zmluvný problém, lebo táto trasa slúži na to, aby bol dodávaný plyn z Gazpromu cez Ukrajinu do Európy,“ uviedol včera pred rokovaním minister. Rezort tiež informoval, že slovenskému prepravcovi, spoločnosti eustream a.s., bola udelená licencia na práce spojené so spustením reverzného chodu.

© energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.