Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
1. januára 1970 Ostatné od Energia.skTASR

ENERGIA: Vo V. Kapušanoch sa začali rokovania o reverznom toku plynu na Ukrajinu

„Cieľom stretnutia je zavŕšiť dlhodobé rokovania o realizácii nového prepojenia s využitím vojanského plynovodu. Eustream je pripravený podpísať memorandum o porozumení, dlhodobo pripravované s ukrajinskými partnermi za asistencie EK. Dokument definuje podmienky vybudovania technického riešenia pre spätný tok plynu na Ukrajinu,“ informoval hovorca slovenského prepravcu Vahram Chuguryan.

Ďalšou témou dnešného stretnutia má byť rokovanie o podmienkach prepojovacej dohody medzi spoločnosťami Eustream a Ukrtransgaz na tomto novom plynovode. „Eustream je pripravený informovať ukrajinských partnerov o harmonograme prác na novom prepojení s Ukrajinou, ktoré by mohlo zabezpečiť technické kapacity pre spätný tok plynu v smere na Ukrajinu,“ doplnil Chuguryan.

„Dodávky plynu na Ukrajinu zo západu a zo Slovenska nie je tak jednoduché zrealizovať. Je tam niekoľko technických špecifík, ktoré treba vyriešiť. Je tu aj zmluvný problém, lebo táto trasa slúži na to, aby bol dodávaný plyn z Gazpromu cez Ukrajinu do Európy,“ povedal ešte pred rokovaním minister hospodárstva Tomáš Malatinský. „Chceme a sme pripravení pomôcť Ukrajine, ale musíme to robiť tak, aby sa nestratili slovenské a európske záujmy, pretože ten plyn tečie do Európy,“ dodal. Slovensko pritom už začalo s prácami na spustení reverzného toku plynu. Rezort hospodárstva vydal na túto činnosť licenciu Eustreamu.

Kyjev začal so svojimi susedmi v Európskej únii (EÚ) núdzové rokovania so žiadosťou o pomoc pri dodávkach plynu po tom, čo ruský koncern Gazprom začiatkom apríla postupne dvakrát zvýšil Ukrajine ceny dodávaného plynu. Ten tak krajine zdražel takmer na dvojnásobok.

Ukrajina, ktorá sa nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, pokrýva polovicu svojej spotreby plynu práve dodávkami z Ruska. Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa prudko zhoršili vo februári tohto roka po tom, ako protestujúci na Majdane vyhnali z úradu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Anexia polostrova Krym Ruskom následne dostala vzťahy Moskvy a Bruselu na najnižšiu úroveň od skončenia studenej vojny. Svetové mocnosti už zaviedli sankcie proti niektorým ruským predstaviteľom a na základe pondelkových (14.4.) rokovaní ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu ich plánujú rozšíriť na ďalšie osoby.

UPOZORNENIE:

TASR vydá k správe fotoreportáž a videozáznam.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.