Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
14. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

V utorok sa v SR uskutoční rokovanie o reverznom toku plynu na Ukrajinu

„Cieľom stretnutia je zavŕšiť dlhodobé rokovania o realizácii nového prepojenia s využitím vojanského plynovodu. Eustream je pripravený podpísať memorandum o porozumení, dlhodobo pripravované s ukrajinskými partnermi za asistencie EK. Dokument definuje podmienky vybudovania technického riešenia pre spätný tok plynu na Ukrajinu,“ priblížil hovorca slovenského prepravcu Vahram Chuguryan.

Ďalšou témou stretnutia bude podľa neho rokovanie o podmienkach prepojovacej dohody medzi spoločnosťami Eustream a Ukrtransgaz na tomto novom plynovode. „Eustream je pripravený informovať ukrajinských partnerov o harmonograme prác na novom prepojení s Ukrajinou, ktoré by mohlo zabezpečiť technické kapacity pre spätný tok plynu v smere na Ukrajinu,“ doplnil Chuguryan s tým, že pripravované riešenie pomôže zabezpečiť diverzifikáciu prepravných trás pre Ukrajinu a prispeje tak k zachovaniu energetickej bezpečnosti.

Ruský koncern Gazprom začiatkom apríla postupne dvakrát zvýšil Ukrajine ceny dodávaného plynu, ten tak krajine zdražel takmer na dvojnásobok. Kyjev preto začal núdzové rokovania so svojimi susedmi v EÚ a žiada od nich, aby mu s dodávkami plynu pomohli.

Ukrajina, ktorá sa nachádza v hlbokej hospodárskej kríze, pokrýva polovicu svojej spotreby plynu práve dodávkami z Ruska. Vzťahy medzi Kyjevom a Moskvou sa prudko zhoršili vo februári tohto roka po tom, ako protestujúci na Majdane vyhnali z úradu proruského prezidenta Viktora Janukovyča.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.