Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Josef Landschützer (STEFE) - energia.sk
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Josef Landschützer (STEFE) Foto: energia.sk/Michal Jesenič
14. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Josef Landschützer: Trh s plynom je dôkazom, že naša orientácia na biomasu je správna

Do čela STEFE nastúpil Landschützer v roku 2013. Foto:Jesenič/energia.sk

Politické napätie medzi Ruskom a Ukrajinou vyvoláva obavy, že sa zopakuje plynová kríza z roku 2009. Do Európy prúdi cez ukrajinské územie zhruba 80 % ruského plynu, ktorý pokrýva približne štvrtinu európskej spotreby. Závislosť Európy na ruskom plyne nespochybňuje ani Josef Landschützer, predseda predstavenstva spoločnosti STEFE. Ako ale zdôrazňuje, v tomto prípade môžeme hovoriť o obojstrannej závislosti, keďže Moskva je do určitej miery odkázaná na príjmy z dodávok plynu na starý kontinent. „Dúfam preto, že práve z tohto dôvodu konflikt neeskaluje a zvíťazí rozvaha a ekonomické myslenie. Okrem iného, po teplej zime sú momentálne v Európe dostatočné zásoby plynu. Pre Rusko teda nie je ideálne obdobie na vytváranie politického tlaku,“ skonštatoval. 

Stratégia rozvoja biomasy sa ukazuje ako správna

STEFE je výrobcom a dodávateľom tepla. Spoločnosť, ktorá pôsobí 17 slovenských mestách, sa v posledných rokoch intenzívne zamerala na diverzifikáciu primárnej palivovej základne. Rusko-ukrajinský konflikt je podľa Landschützera dôkazom, že táto stratégia je správna. Ako ďalej dodal, profitovať z nej budú najmä zákazníci spoločnosti, ktorým zaistí bezpečné dodávky tepla a teplej vody. „Palivovú základňu diverzifikujeme hlavne s ohľadom na využitie obnoviteľných zdrojov ako je biomasa. Najmä z dlhodobého hľadiska predstavuje tento typ primárneho paliva väčšiu istotu,“ podčiarkol. Aktuálne STEFE prevádzkuje 3 vlastné zdroje na výrobu tepla z biomasy, v Kremnici, Rimavskej Sobote a Rožňave. Ekologické teplo vyrábajú pre STEFE aj externí producenti.

Skupina STEFE je súčasťou materskej spoločnosti z Rakúska. Rakúska energetika sa podľa Landschützera v mnohom líši od slovenskej. Ako doplnil, Slovensko má na rozdiel od Rakúska tú nevýhodu, že odoberá zemný plyn výhradne z Ruskej federácie. „V Rakúsku to tak nie je, plyn kupujú aj od Nórov a hlavne, majú aj vlastné zdroje. Preto tlak Ruska vôbec nepociťujú,“ dodal. „Slovensko sa taktiež nachádza na rozhraní medzi USA, Európskou úniou na jednej strane a Ruskom a Ukrajinou na druhej strane. Má teda sťaženú pozíciu.“

Okamžitý tlak na nákupnú cenu plynu neočakáva

Primárnou surovinou skupiny STEFE na výrobu tepla zostáva zemný plyn. Firma nakupuje komoditu na spotových trhoch, kde má vopred zakontrahované objemy plynu. Z krátkodobého a strednodobého hľadiska preto šéf STEFE nevidí problém v cenách zemného plynu. „Zvýšený tlak na cenu plynu si viem predstaviť iba vtedy, ak by situácia eskalovala a obdobie bez dodávok by sa značne predĺžilo,“ uzavrel.

© energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.