Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
11. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

T. Malatinský: Slovensko je na prípadný výpadok dovozu plynu a ropy pripravené

„Chcem ubezpečiť občanov krajiny, že Slovensko je po technickej stránke plne pripravené na riešenie situácie, ktorá by nastala v prípade obmedzenia alebo prerušenia dodávky ropy a plynu,“ zdôraznil po rokovaní Malatinský.

Aktuálna situácia v zásobovaní zemným plynom na Slovensku je štandardná a prebieha podľa platných zmlúv. „V prípade, že by prišlo k obmedzeniu alebo prerušeniu dodávky, bude možné využiť plyn, ktorý je v súčasnosti uskladnený v podzemných zásobníkoch. Vzhľadom na miernu zimu je vo výrazne väčšom objeme ako tomu bolo minulý rok,“ povedal minister.

V súčasnosti je v zásobníkoch 1,7 miliardy m3 plynu. Ide o celkový objem, ktorý uskladňujú zákazníci so zmluvným vzťahom s prevádzkovateľmi zásobníkov. Predpokladané obdobie, počas ktorého by bolo možné využívať tieto zásoby je pri súčasnom charaktere počasia približne 140 dní.

V prípade ropy a ropných produktov je situácia podobná. Slovensko má v súčasnosti k dispozícii zásoby ropy a ropných výrobkov na 150 dní, pričom tieto pozostávajú z núdzových zásob na 97 dní a z komerčných zásob spoločností Transpetrol, a. s., a Slovnaft, a. s.

„Prediskutovali sme zároveň alternatívne možnosti prepravy plynu z Českej republiky alebo Rakúska a pripravenosť spoločnosti eustream, a. s., na takúto situáciu. Kapacity, ktoré sú k dispozícii na vstupe na Slovensko aktuálne výrazne prekračujú priemernú dennú spotrebu,“ pripomenul Malatinský a v prípade dodávok ropy doplnil, že „v čase krízy je možné využiť alternatívny prepravný koridor – ropovod Adria. Ropovod má v súčasnosti kapacitu 3,5 milióna ton ropy ročne. Po rekonštrukcii sa táto kapacita zvýši na 6 miliónov ton ropy ročne.“

TASR informoval hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.