Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
10. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Putin: Gazprom by mal ešte počkať s požiadavkou na Kyjev platiť za plyn vopred

Ruský premiér Dmitrij Medvedev na zasadnutí vlády vyhlásil, že existuje dosť dôvodov na to, aby Rusko začalo žiadať od Kyjeva za dodávky plynu platby vopred. Ukrajina nezaplatila do stanoveného termínu, ktorý vypršal tento týždeň, za marcové dodávky plynu a v súčasnosti dlhuje Rusku okolo 2,2 miliardy USD (1,59 miliardy eur).

Putin však uviedol, že Gazprom by mal predtým, než pristúpi k takýmto drastickým krokom, vyčkať na „dodatočné rokovania“ obidvoch strán. „Vzhľadom na komplikovanú situáciu na Ukrajine a skutočnosť, že sme ešte neukončili rokovania s EÚ, žiadam Gazprom a vládu, aby ešte s takýmto riešením počkali,“ povedal Putin.

Zároveň dodal, že Rusko by sa malo pripraviť na zvýšenie domácej produkcie s cieľom nahradiť ukrajinský dovoz, ak by sa Kyjev rozhodol zaviesť obchodné obmedzenia. Ako povedal, požaduje, aby sa všetky zmluvné záväzky plnili, no Rusko musí byť pripravené na akýkoľvek vývoj situácie vrátane dovozu. „Je nevyhnutné zvážiť kde, kedy a aké firmy a financie bude možné využiť na prípadné zvýšenie produkcie,“ povedal ruský prezident.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.