Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
9. apríla 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skTASR

Londýn varuje, že v prípade nezávislosti Škótska nemusí nakupovať jeho elektrinu

V prípade osamostatnenia sa Škótska bude táto krajina potrebovať nadbytočnú produkciu elektriny vyvážať práve do zvyšku Británie, keďže škótska sieť je prepojená len s Anglickom a čiastočne so Severným Írskom.

„Vzhľadom na rozsah energetických zdrojov v rámci Británie, ako aj v ďalších krajinách, zvyšok Británie nebude povinný naďalej nakupovať elektrinu od nezávislého Škótska,“ uviedlo v najnovšej správe britské ministerstvo energetiky a klimatických zmien. Británia dováža v súčasnosti elektrinu aj z Holandska, Francúzska a Írska a plánuje napojenie na zdroje v Belgicku, Nórsku a Dánsku.

Najnovšie varovanie je ďalším pokusom Londýna presvedčiť Škótov, aby za nezávislosť nehlasovali. Nesúhlas s prípadným osamostatnením Škótska dalo medzičasom najavo aj viacero veľkých spoločností, najčastejšie z finančného sektora.

Škótsko je čistým vývozcom elektrickej energie a vzhľadom na umiestnenie na ostrove má možnosť vyvážať prebytok energie len do ostatných oblastí Británie, najmä do Anglicka. Jeho čistý export z celkového objemu vyprodukovanej elektrickej energie predstavoval v roku 2012 okolo 26 %. Medzi kľúčové firmy v Škótsku patria britská energetická spoločnosť SSE a Scottish Power, ktorá je dcérskou firmou španielskej spoločnosti Iberdrola.

Stúpenci škótskej nezávislosti naopak tvrdia, že odchod z Británie poskytne Škótom väčšiu ekonomickú slobodu, ktorej súčasťou by mali byť aj príjmy z produkcie ropy a plynu. Súčasné britské ložiská sa nachádzajú väčšinou v škótskych vodách.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.