Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
8. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Nové nepokoje na Ukrajine posunuli cenu ropy výraznejšie nad 101 USD za barel

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 90 centov na 101,34 USD (73,57 eura) za barel (159 litrov). Na záver pondelkového obchodovania (7.4.) sa cena ropy znížila o 70 centov po tom, ako trhy zareagovali na informácie, že štyri líbyjské ropné terminály pod kontrolou milícií by sa čoskoro mohli otvoriť a zvýšiť tak dodávky ropy na svetové trhy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 61 centov na 106,43 USD za barel. Na záver pondelkového obchodovania klesla o 90 centov na 105,82 USD/barel.

„Akékoľvek ďalšie zhoršovanie situácie povedie k rastu napätia medzi Ruskom a Západom, čo by mohlo znamenať ďalšie sankcie proti Rusku,“ uviedli v súvislosti s napätím na Ukrajine analytici z Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. Investori okrem toho čakajú na najnovšie informácie o zásobách ropy a ropných produktov v USA. Analytici predpokladajú, že ropné zásoby za minulý týždeň vzrástli o 2,5 milióna barelov. Americký ropný inštitút zverejní svoju správu dnes večer a ešte pozornejšie sledovaná správa ministerstva energetiky bude zverejnená v stredu 9. apríla.

(1 EUR = 1,3774 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.