Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. apríla 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Japonsko spustilo prvú komerčnú ťažbu ropy z bridlíc

Denná ťažba z bridlíc hlboko pod poľom Ajukawa podľa firmy predstavuje zhruba 220 barelov ropy. Japex súčasne oznámil, že koncom mája začne vrty na poli Fukumezawa v rovnakej prefektúre.

Celková ťažba ropy a plynu v Japonsku na konci marca 2013 dosiahla 77.000 barelov ropného ekvivalentu denne. Z toho ťažba firmy Japex bola na úrovni 25.400 barelov.

Dopyt po rope a plyne v Japonsku prudko vzrástol po nešťastí v jadrovej elektrárni Fukušima pred tromi rokmi, po ktorom boli odstavené z prevádzky všetky jadrové elektrárne v krajine. Pred katastrofou vo Fukušime sa energia z jadra podieľala na celkovej spotrebe energie v krajine viac ako tretinou. Japonsko preto musí teraz utrácať miliardy dolárov za nákup paliva pre výrobu elektriny iným spôsobom.

Japonsko uspokojuje takmer väčšinu svojich energetických potrieb dovozom. Už niekoľko desaťročí sa snaží preskúmať svoje domáce rezervy ropy a plynu a ďalšie energetické zdroje, zatiaľ bez väčšieho úspechu.

Ropa z bridlíc je známa ako ťažko dostupná, pretože je zovretá medzi tvrdými vrstvami bridlicovej skaly. Je však jedným z najrýchlejšie rastúcich zdrojov ropy a jej masová ťažba prudko vzrástla v USA a Kanade. Japex odhaduje, že v japonských bridliciach v prefektúre Akita je zhruba 100 miliónov barelov ropy, čo zodpovedá asi ôsmim percentám ročného domáceho dopytu po rope, napísala agentúra Reuters.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.