Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
7. apríla 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

EK navrhuje odklad smernice pre výnimky zo „zelenej prirážky“

Výnimku zo stále rastúcej „zelenej prirážky“ má v Nemecku okolo 2.000 veľkých odberateľov energie, inak by extrémne vysoké náklady na obnoviteľné zdroje pripravili nemecký priemysel o jeho konkurencieschopnosť na globálnom trhu. Podľa niektorých krajín EÚ tým ale Berlín poskytuje svojmu priemyslu nedovolenú štátnu pomoc, a tým narúša hospodársku súťaž v únii. Výnimku tak začala vlani preverovať Európska komisia, ktorá teraz rokuje s Berlínom o možnom kompromise.

Zdroje z nemeckého priemyslu nový návrh komisie interpretujú tak, že Nemecko nebude musieť zaťažovať priemyselné podniky spätnou platbou týchto prirážok. Návrh obsahuje odsek o „prechodných pravidlách“ do roku 2018, ktoré umožnia „progresívne uplatňovanie“ smerníc tak, aby sa „zabránilo náhlemu poškodeniu jednotlivých podnikov“.

Návrh v prípade prijatia môže prospieť nemeckým oceliarňam, chemičkám a ďalším podnikom, pri ktorých sa energia podieľa na celkových nákladoch viac ako 30 percentami. Komisia tiež uvádza, že nemecké výnimky z prirážky môžu byť oprávnené, ak je cieľom udržať v Európe energeticky náročnú produkciu.

Berlín a Európska komisia podľa médií pripravujú dohodu, podľa ktorej by sa výnimka mala novo vzťahovať len na 65 nemeckých priemyselných odvetví, namiesto doterajších 179. Mal by sa zvýšiť aj poplatok, ktorý budú platiť firmy, na ktoré sa výnimka bude ďalej vzťahovať.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.