Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
japonsku-fukusima-TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ilustračná snímka: Japonské mesto Minamisoma v 20- kilometrovom evakuačnom pásme v okolí poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima. Foto: TASR/AP Photo/David Guttenfelder
1. apríla 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Do evakuovanej zóny pri elektrárni Fukušima sa vrátia prví ľudia

Fukušimskú elektráreň poškodilo zemetrasenie a následná prívalová vlna cunami 11. marca 2011, kedy sa roztavili jadrá troch reaktorov. Úrady vtedy uzavreli oblasť v dosahu 20 kilometrov od elektrárne, aby ochránili občanov pred škodlivými vplyvmi uniknutej radiácie. Evakuovali 100.000 ľudí, ktorí sa doposiaľ nemohli vrátiť do svojich príbytkov a žijú buď v provizórnych ubytovacích zariadeniach, alebo sa presťahovali do iných častí Japonska.

Ako prví sa do evakuovanej zóny môžu vrátiť obyvatelia štvrti Mijakodži, ktorá je súčasťou mesta Tamura. Podľa februárových prieskumov verejnej mienky, ktoré si nechala vypracovať vláda a ďalšie strany, vyslovilo záujem vrátiť sa do svojich domovov 44 % obyvateľov Mijakodži, kde je registrovaných 117 domácností s celkom 358 obyvateľmi.

Evakuovaní obyvatelia štvrti Mijakodži sa už od jari 2012 mohli opakovane vracať na svoje pozemky, aby rekonštruovali svoje domy, boli ale starostlivo monitorovaní a spočiatku nesmeli zostávať cez noc. Až bude evakuačné nariadenia zrušené, budú si títo ľudia podľa úradov môcť sami vybrať, či sa vrátia domov, alebo nie.

Práca na obnove infraštruktúry v Tamure, vrátane obnovy obchodov a zdravotníckych zariadení, už dokončili a úrady ubezpečujú dekontaminačné práce, aby znížili radiáciu na bezpečnú úroveň, čo je podľa vládneho nariadenia maximálne 20 milisievertov za rok. Tí, ktorí sa vrátia, by mali okrem iného dostať prístroje na meranie radiácie, tzv. dozimetre, aby mohli kontrolovať, nakoľko sú vystavení žiareniu.

Ďalšia obec z evakuovanej zóny, ktorá počíta s návratom obyvateľov ešte v priebehu tohto roka, je Kawauči. Tiež tamojší občania už cez deň smú navštevovať svoje domy a od 26. apríla v nich budú môcť aj jednu noc prespať. Dátum plánovaného definitívneho návratu ľudí do tejto obce zatiaľ úrady nezverejnili. Okrem toho sa uvažuje aj o skorom presídľovaní mesta Naraha, píše japonská tlač.

O správnosti rozhodnutia japonskej vlády začať znovu zaľudňovať oblasť okolo elektrárne sa v Japonsku vedú čulé diskusie, v ktorých zaznieva mnoho kritických hlasov. Austrálsky spravodajský server ABC News citoval jedného zo zamestnancov prevádzkovateľa elektrárne spoločnosti TEPCO a dvoch bývalých japonských premiérov, podľa ktorých je plán poslať späť obyvateľstvo „nezodpovedný“. Zamestnanec TEPCO, ktorý si kvôli obavám zo straty zamestnania neželal byť menovaný, vyhlásil, že poškodené reaktory stále nie sú pod kontrolou. „Elektráreň sa potýka s príliš veľkým množstvom problémov. Napríklad je tu príliš veľa nádrží na rádioaktívnu vodu, čo je veľmi zložité zvládať. Situácia je o to horšia, že všetci skúsení robotníci už dosiahli limit, do ktorého môže byť človek vystavený rádioaktívnemu žiareniu, takže TEPCO sa musí spoliehať na pracovníkov, ktorí elektráreň nepoznajú a ktorí nie sú vyškolení,“ konštatoval.

Podľa spomínaného zdroja dochádza každý týždeň k nejakej chybe a kontaminovaná voda, skladovaná v komplexe denne odteká do Tichého oceánu. „Domnievam sa, že počas môjho života nebude možné poničené reaktory dekontaminovať. Jednoducho na to v súčasnosti neexistujú technológie. S roztaveným palivom si jednoducho nevieme poradiť,“ dodal.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.