Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
29. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Správy z ekonomiky USA a ukrajinská kríza zvýšili cenu WTI na 3-týždňové maximum

Cena WTI zaznamenala už piaty rast za posledných šesť dní. Na jednej strane ju ovplyvnili spotrebiteľské výdavky v USA, ktoré minulý mesiac vzrástli o 0,3 % po 0,2-% raste v januári. Tento ukazovateľ patrí medzi ostro sledované, keďže sa na aktivite americkej ekonomiky podieľa zhruba 70 %. Navyše, cenu ropy WTI, ako aj ropy Brent posunuli nahor obavy Ukrajiny a západných štátov, že ruské jednotky by po anexii Krymu mohli vpadnúť aj na územie východnej Ukrajiny.

Cena ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla na záver piatkového obchodovania (28. marca) o 39 centov na 101,67 USD (73,89 eura) za barel (159 litrov). To bola najvyššia uzatváracia hodnota od 7. marca. Za celý týždeň sa cena ropy zvýšila o 2,2 % a za tento kvartál o 3,3 %.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent zaznamenala rast o 24 centov a obchodovanie ukončila na úrovni 108,07 USD/barel. Za celý týždeň sa jej cena posunula nahor o 1,1 %.

(1 EUR = 1,3759 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.