Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
28. marca 2014 Jadrová energia od Energia.skSITA

Rosatom sa obáva vplyvu západných sankcií na zákazky v cudzine

„So zreteľom na mnoho komentárov o možných obmedzeniach hospodárskej spolupráce chápeme, že na niektoré z kontraktov sa môžu vzťahovať politické obmedzenia,“ povedal Kirijenko podľa agentúry RIA Novosti.

Kirijenko sa pred novinármi pochválil, že Rosatom v posledných rokoch „neprehral ani v jednom tendri“. „Vyhrali sme všetky medzinárodné súťaže, na ktorých sme sa zúčastnili,“ vyhlásil.

Rosatom má z cudziny zákazky na desať rokov v objeme 100 miliárd dolárov, citovala Kirijenka agentúra ITAR – TASS s pripomienkou, že skôr Rosatom hovoril o plánoch na výstavbu troch desiatok jadrových blokov v zahraničí a o raste zahraničných zákaziek na 72 miliárd dolárov do roku 2030.

Pred pár dňami britské ministerstvo pre energetiku a klimatické zmeny oznámilo, že sa chystá prehodnotiť dohodu s Rosatomom, ktorá mala ruskej firme pootvoriť dvere k prípadnému vstupu na britský trh.

Rosatom si však nedávno pripísal výrazný úspech v strednej Európe, keď sa Budapešť s Moskvou dohodla na rozšírení jadrovej elektrárne Paks. Zdvojnásobenie jej výkonu, ktoré vykoná Rosatom, sa bude financovať pomocou ruskej pôžičky vo výške desiatich miliárd eur. Celý projekt by mal stáť až štyri bilióny forintov. Pôjde o najväčší stavebný projekt v Maďarsku od pádu komunizmu.

Rusi sa prostredníctvom česko – ruského konzorcia MIR.1200 uchádzajú aj o dostavbu dvoch blokov Temelína. Súťaže o zákazku za stovky miliárd korún sa zúčastňuje tiež americko – japonská spoločnosť Westinghouse. Hlasy pre ukončenie tohto tendra zaznievajú aj z vlády.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.