Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Fico a Orban otvorili plynovod - TASR
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) a slovenský premiér Robert Fico si podávajú ruky po symbolickom otvorení prepojenia slovenskej a maďarskej siete plynovodov Foto:TASR/MTI/Szilard Koszticsak
28. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Slovensko-maďarský plynovod čaká testovacia prevádzka

Foto: TASR/MTI/Szilard Koszticsak

Predseda vlády SR Robert Fico spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom vo štvrtok v obci Szada, ktorá sa nachádza 28 kilometrov severovýchodne od Budapešti, symbolicky otvorili prepojenie slovenskej a maďarskej siete plynovodov. Plynový interkonektor je dôležitou súčasťou severojužného koridoru, ktorý v budúcnosti umožní tranzit tejto strategickej suroviny od Poľska až po Chorvátsko.

Skloňovala sa najmä energetická bezpečnosť

Nový úsek plynovodu má prispieť k diverzifikácii prepravných trás a posilneniu európskej energetickej bezpečnosti. V tomto kontexte je prelomovým najmä pre nášho južného suseda. Podľa predsedu maďarskej vlády sa po prvý raz naskytne možnosť, aby potrubím prúdil do Maďarska aj neruský plyn. V prípade krízovej situácie tak Budapešť získa možnosť napojiť sa na západoeurópske  prepravné trasy. Slovensko získa okrem nových obchodných príležitostí prístup k južným plynovodným koridorom alebo LNG terminálu v Chorvátsku.

Slovenský prepravca ukončil stavebné práce 

Spoločnosť eustream, prevádzkovateľ prepravnej siete na Slovensku, ohlásila ukončenie stavebných prác v súlade s harmonogramom. Potrubie na slovenskej strane, výstavba ktorého sa začala na jar minulého roka, je už naplnené plynom na prevádzkový tlak. Ako ďalej informoval eurstream, úspešné tlakové skúšky ukázali, že všetky zvary a ostatné technické práce boli vyhotovené kvalitne, plynovod je pripravený na použitie a po finálnom prepojení na maďarskú časť sa môže začať spoločná testovacia prevádzka. „Testovacia prevádzka novovybudovaného prepojenia sa očakáva v najbližších mesiacoch,“ uviedol pre portál energia.sk hovorca spoločnosti Vahram Chuguryan.

Komerčná prevádzka sa očakáva v roku 2015

Plynovodné prepojenie Slovenska a Maďarska spojí vysokotlakové prepravné systémy medzi Veľkými Zlievcami na slovenskej strane a maďarskou obcou Vecsés na predmestí Budapešti. Obojsmerný plynovod s ročnou kapacitou 4,38 miliardy kubických metrov bude mať dĺžku 110,7 km, z toho 92,1 km sa nachádza na území Maďarska a 18,6 km na slovenskom území.

Slovenský prevádzkovateľ prepravnej siete Eustream spolu s maďarským partnerom MGT sa dohodli, že nové prepojenie začne komerčnú prevádzku 1. januára 2015.

Foto: TASR/MTI/Szilard Koszticsak

Slovensko-maďarské plynovodné prepojenie sa realizovalo s finančnou podporou EÚ. Príspevok v rámci Európskeho energetického programu pre obnovu (EEPR) je 30 miliónov eur. Celkové plánované investičné náklady prevyšujú sumu 170 miliónov eur, z toho na slovenskej strane približne 21 miliónov eur.

© energia.sk, TASR

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.