Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
27. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ukrajina začala rokovania so Slovenskom o dovoze plynu z Európskej únie

Zástupcovia ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz a slovenskej firmy Eustream sa v utorok (25.3.) stretli v Bruseli s predstaviteľmi Európskej komisie, aby prerokovali technické aspekty plánovaného reverzného toku plynu cez Slovensko na Ukrajinu, povedali hovorkyňa Európskej komisie Sabine Bergerová a hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Ukrajina dováža z Ruska viac než polovicu svojich potrieb zemného plynu a zvyšok jej vykrýva domáca produkcia. Na zníženie závislosti od Ruskej federácie potrebuje nové dodávky z Európskej únie. Komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger minulý týždeň uviedol, že očakáva, že dohoda o reverznom toku plynu by mohla byť uzatvorená do konca apríla. Samotné dodávky by sa mohli podľa neho spustiť do konca roka.

Dočasná ukrajinská vláda potrebuje diverzifikovať dodávky plynu aj v dôsledku toho, že Rusko zrušilo zľavu na plyn pre Ukrajinu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin podpísal v decembri so svojím vtedajším náprotivkom Viktorom Janukovyčom. Na jej základe Ukrajina dovážala v 1. štvrťroku plyn za cenu o zhruba tretinu nižšiu než v minulom roku.

„Bolo to konštruktívne stretnutie s cieľom urýchliť spustenie reverzného toku na slovensko-ukrajinskej hranici,“ uviedla Bergerová. „Ešte je potrebné dopracovať určité technické záležitosti, ktoré by sa mali uskutočniť v najbližších dvoch až troch týždňoch,“ dodala.

Anexia polostrova Krym Ruskom dostala vzťahy Moskvy a Bruselu na najnižšiu úroveň od skončenia studenej vojny. Svetové mocnosti už zaviedli sankcie proti niektorým ruským predstaviteľom a pohrozili ich rozšírením, ak by došlo k ďalšej eskalácii krízy na Ukrajine.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan v utorok uviedol, že Ukrajina by mohla dovážať cez Slovensko až 12 miliárd kubických metrov plynu a ďalších 7,2 miliardy m3 z Poľska a Maďarska. Cena za dodávky plynu z EÚ by sa mala pohybovať okolo 400 USD (290,04 eura) za 1000 m3. Okrem toho má Kyjev v zásobníkoch 7 až 8 miliárd m3 plynu a čo sa týka ropných rezerv, tie má Ukrajina ani nie na mesiac.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.