Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Ceny plynu pre domácnosti vzrastú na Ukrajine od mája o vyše 50 %

Tento krok, pri ktorom sa počíta, že bude medzi bežnými Ukrajincami veľmi nepopulárny, keďže za éry Sovietskeho zväzu si zvykli na dotované ceny plynu, urobil Kyjev s cieľom splniť podmienky stanovené Medzinárodným menovým fondom (MMF). Ten požadoval zvýšenie cien plynu pre domácnosti už v minulosti, no predchádzajúca ukrajinská vláda to odmietala. Výsledkom bolo, že MMF v roku 2011 Ukrajine pôvodný úverový program zmrazil.

Ukrajinský minister financií Oleksandr Šlapak v utorok (25.3.) uviedol, že vláda rokuje s MMF o uvoľnení záchranného úveru, pričom jeho hodnota by mohla dosiahnuť až 20 miliárd USD (14,50 miliardy eur). Kyjev krátko po zosadení prezidenta Viktora Janukovyča koncom februára oznámil, že na odvrátenie bankrotu bude krajina potrebovať v najbližších dvoch rokoch okolo 35 miliárd USD.

(1 EUR = 1,3791 USD)

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.