Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
26. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Litovský minister vyzval Kongres USA k uvoľneniu vývozu plynu

Neverovič vyzval zákonodarcov, aby obišli zdĺhavý federálny proces povoľovania dodávok plynu do iných krajín než tých, s ktorými majú USA dohodu o voľnom obchode. Kongres by podľa neho mal označiť dodávky plynu spojeneckým krajinám za vec národného záujmu. „Posilní to kupcov, takže by sme sa nemuseli toľko pútať k dlhodobým kontraktom (s Ruskom),“ povedal minister podľa agentúry Reuters.

Neverovič poukázal na to, že Rusko je teraz pre Litvu jedinýmm dodávateľom plynu a krajina v dôsledku sporov s ruským dodávateľom Gazpromom platí najvyššie ceny v Európe. To podľa neho hraničí so zneužívaním.

Americký vývoz LNG by sa mohol stať „silným geopolitickým nástrojom“, ktorý by ruského premiéra Vladimíra Putina dotlačil k znižovaniu cien v Európe, uviedla Landrieuová. Tá patrí medzi deväť amerických činiteľov, ktorým Rusko na oplátku za americké sankcie za pripojenie Krymu zakázalo vstup do krajiny. „To posledné, čo Putin a jeho spojenci chcú, je konkurencia z USA v energetike,“ povedala Landrieuová.

Ukrajinská kríza a prechod Krymu pod Rusko v Európe prudko zvýšili obavy o energetickú bezpečnosť. Moskva v dôsledku sporov s Ukrajinou v minulých rokoch niekoľkokrát prerušila dodávky plynu na západ. Európa dovozom ruského plynu pokrýva zhruba štvrtinu svojho dopytu po tejto strategickej surovine a závislosť na Rusku stúpa smerom k východu.

Spojené štáty vďaka prudkému nárastu ťažby vlani vystriedali Rusko na pozícii najväčšieho producenta plynu na svete a ceny plynu v USA sú aktuálne v porovnaní s Európu zhruba tretinové. To vedie tamojšie ťažobné spoločnosti k tlaku na uvoľnenie vývozu. Tieto tlaky výraznejšie zosilneli po ukrajinskej krízy. Uvoľnenie vývozu už nepodporujú len republikáni, ale aj mnoho demokratov.

Obamova administratíva povoľuje nové terminály na spracovanie plynu na LNG a jeho vývoz len veľmi pomaly a jednotlivé žiadosti posudzuje individuálne. V pondelok schválila projekt terminálu v Oregone, čo bolo šieste povolenie od minulého mája. Na súhlas Washingtonu čaká ďalších viac než 20 projektov. Ministerstvo energetiky, ktoré vývoz povoľuje, pritom nedáva najavo, že by bolo ochotné schvaľovanie urýchliť.

Dodávky amerického plynu do Európy by aj pri rýchlom schvaľovaní boli stále otázkou budúcich rokov, podľa expertov ale môže dominantnú pozíciu Gazpromu v Európe podkopať už len jasná vyhliadka na budúcu konkurenciu. Vďaka prudkému rozvoju ťažbu plynu z bridlíc prestali USA takmer úplne dovážať plyn, čo zvýšilo ponuku LNG vo svete a v Európe, predovšetkým z Kataru. Podľa niektorých pozorovateľov to už zohralo rolu v nových dohodách Gazpromu s európskymi odberateľmi.

Výbor pre energetiku Snemovne reprezentantov by mal rokovať o opatrení, ktoré by umožnilo vývoz LNG bez federálneho povoľovania. Americké firmy by vďaka nemu mohli vyvážať plyn do všetkých 159 krajín Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Vláda podľa Reuters k tomuto návrhu zatiaľ žiadny oficiálny postoj nezaujala.

ČTK, energia.sk

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.