Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
Svietiaca žiarivka / žiarovky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Foto: istockphoto.com (licencia pre energy online
26. marca 2014 Elektrina a elektrická energia od Energia.skSITA

Usporiť môžete takmer všade

Celková ročná spotreba energie vyjde priemernú slovenskú rodinu na približne 1 500 € za rok. Aj preto sa čoraz viac zaujímame o energetickú efektívnosť a znižovanie nákladov za energie.

Energetické štítky

Dnešné elektrospotrebiče sú úspornejšie ako staré modely. Ak máte vyše 20-ročnú chladničku, určite si zaobstarajte novú ̶ úspornejšiu. Pri kúpe si všímajte energetický štítok, ktorý uvádza energetickú účinnosť výrobku. Pomocou neho sa zorientujete v širokej ponuke produktov a vyberiete si spotrebič, ktorý bude výhodný nielen z hľadiska ceny, ale aj energetickej úspornosti. Nezabudnite, že na stupnici od A+++ po D (príp. A – G), predstavuje A+++ najnižšiu spotrebu, zatiaľ čo písmeno G signalizuje veľmi vysokú spotrebu energie.

Výber dodávateľa energie

Vďaka liberalizácii trhu sa na Slovensku v ostatných rokoch rozvinula silná konkurencia medzi dodávateľmi plynu a elektriny. Spotrebitelia si dnes môžu vybrať svojho dodávateľa energií. K rozhodnutiu o zmene dodávateľa by ste však mali pristupovať zodpovedne. Opatrnosti nikdy nie je dosť. Aj tu platí tradičné „trikrát meraj a raz rež“.

Nenaleťte podvodníkom

Všetky ponuky si dôkladne preštudujte a možnú úsporu si prepočítajte na kalkulačke. Zaujímajte sa o informácie pod čiarou, nevynechajte ani položky písané drobným písmom. Dajte si pozor na dobu viazanosti zmluvy, vedľajšie poplatky, zmluvné pokuty či podmienky odstúpenia od zmluvy. Takisto je dobré sa informovať o doplnkových službách, ktoré dodávateľ ponúka.

Zmena dodávateľa elektriny i plynu je zo zákona bezplatná.

Nech sa rozhodnete akokoľvek, nezabúdajte, že požadovanú kvalitu dodávky musí každý dodávateľ zabezpečiť rovnako. Napokon, je to jeho povinnosť zo zákona.

Komentár vyšiel 25.3.2014 ako editoriál v špecializovanej prílohe spoločnosti Mediaplanet – Energie a bývanie. Celú prílohu a viac informácií o spotrebe energií a o tom, ako sa dá ušetriť nájdete na tomto linku.

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.