Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
25. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Total: Krymská kríza môže urýchliť schvaľovanie vývozu amerického plynu

Ovládnutie ukrajinského Krymu ruskými silami a jeho formálna anexia Ruskom posilnili v Európe obavy o bezpečnosť energetických dodávok. Rusko kvôli regionálnym sporom v minulých rokoch obmedzilo tok svojho plynu, ktorý cez Ukrajinu mieri do Európy. Európania preto hľadajú iné zdroje dodávok pohonných hmôt.

Riaditeľ sekcie Totalu pre plyn a elektrickú energiu Sauquet mieni, že rusko – európske partnerstvo ohľadom dodávok plynu sa zrejme tak ľahko nerozpadne. Americký Kongres by však vraj vzhľadom na situáciu mohol urýchliť proces ďalšieho schvaľovania dodávok amerického plynu.

Z USA ale prichádzajú zmiešané signály. Niektorí zákonodarcovia chcú zachovať pomalé tempo schvaľovania. Iní ale poukazujú na to, že urýchlenie procedúry by v terajšej kríze nepomohlo, pretože vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG) zrejme nebude široko dostupný do roku 2017.

Poradenská spoločnosť Wood Mackenzie medzitým zverejnila výsledky analýz, podľa ktorých by prípadné dvojmesačné narušenie dodávok ruského plynu túto jar mohlo viesť k dodatočnej dopytu po LNG v krajinách ako Grécko a Turecko, ktoré by museli o dodávky súperiť s ázijskými trhmi. Keby Rusko utiahli kohútiky na šesť mesiacov počas nasledujúcej zimy, dodatočné dodávky LNG by vraj potrebovali aj iné juhoeurópske krajiny, ako je Španielsko.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.