Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
24. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Rusko: Dohoda o zľave na plyn končí, Kyjev má zaplatiť 11 mld. dolárov

Zľavu vo výške 100 dolárov na 1.000 m3 plynu obe krajiny dohodli v apríli 2010 v ukrajinskom Charkove. Ukrajina vtedy zľavu „vymenila“ za predĺženie prenájmu Sevastopoľskej vojenskej základne Rusku.

S pripojením Krymu k Rusku „už predstava zníženia ceny za plyn poskytnutá Ukrajine za základňu Čiernomorskej flotily neexistuje,“ povedal podľa AFP denníku Vedomosti hovorca Vladimira Putina Dmitrij Peskov. „Flotila v súčasnosti už de jure nemá základňu na Ukrajine, ale na území ruského regiónu,“ uviedol.

Ukrajinský premiér Jaceňuk, ktorý krátko pred ruským oznámením podpísal v Bruseli politickú časť asociačnej dohody s EÚ, zdôraznil, že Európa nesmie dovoliť nikomu, vrátane Ruska, využívať energiu ako „novú nukleárnu zbraň“.

Kyjev podľa premiéra chce „v najkratšom čase“ na medzinárodných súdoch podať žalobu na Rusko kvôli zabavenému ukrajinskému majetku na anektovanom Kryme. „Nejde o miliardy, ale o stovky miliárd dolárov,“ povedal Jaceňuk podľa agentúry Interfax na kyjevskom letisku. Komentovať Medvedevove výroky o ukrajinskom dlhu odmietol.

Ruský premiér uviedol, že dohoda z Charkova je „predmetom vypovedania“, čo Rusku dáva právo žiadať po Ukrajine peniaze späť súdnou cestou, napísala agentúra Reuters. Celkovo podľa ruského premiéra Ukrajina Rusku dlhuje 16 miliárd dolárov. Popri spomínaných 11 miliárd dolárov zahŕňa táto suma nedávnu pôžičku troch miliárd dolárov v podobe ruského nákupu eurobondov, a zhruba dve miliardy dolárov, ktoré Kyjev dlhuje ruskému plynárenskému monopolu Gazprom.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.