Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
23. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skTASR

Británia začne tento rok prvýkrát dovážať ruský plyn na základe kontraktu

Britská energetická spoločnosť Centrica podpísala v roku 2012 s ruským plynárenským koncernom Gazprom dohodu o dovoze 2,4 miliardy kubických metrov (m3) plynu v priebehu troch rokov. Prvý plyn by mal začať do Británie prúdiť koncom tohto roka.

Rusko je najväčším dodávateľom plynu do Európy, pričom jej celkovú spotrebu vykrýva takmer z jednej tretiny. Časť z tohto plynu odčerpala v minulých rokoch aj Británia, ktorá ho doviezla zo zásobníkov v kontinentálnej Európe, najmä z tých nemeckých.

Väčšina z ruského exportu ale smeruje do strednej a juhovýchodnej Európy. Samotná Británia má totiž aj vlastné rezervy a čo sa týka dovozu, väčšina plynu prichádza na britský trh z Nórska.

Domáca produkcia však klesá, ročne zhruba o 7 %. Británia tak musela začať hľadať nových dodávateľov. Prvýkrát preto uzatvorila priamy kontrakt s Gazpromom. „Dovoz plynu na základe tejto dohody sa začne realizovať v októbri,“ potvrdil hovorca firmy Centrica.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.