Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
22. marca 2014 Efektívnosť v energetike od Energia.skTASR

Merkelová: Krymská kríza znížila dôveru v bezpečnosť dodávok energií z Ruska

Merkelová napriek tomu nepovažuje v súčasnosti za nutné prijať konkrétne kroky proti účasti ruských firiem na energetickej infraštruktúre, ako sú plynovody alebo plynové zásobníky, v Nemecku a celej Európskej únii (EÚ). „Nemyslím si, že musíme zakročiť,“ povedala kancelárka v piatok (21.3.) po skončení summitu lídrov únie v Bruseli.

„Avšak dôvera je už otrasená,“ uviedla Merkelová a poukázala na vývoj na trhoch. Pripomenula, že Nemecko malo dobré skúsenosti s bezpečnosťou dodávok plynu z Ruska aj počas studenej vojny. „To má tiež veľký význam. Merkelová si však všimla, že mnoho jej kolegov z EÚ je znepokojených.

Lídri sa na summite preto dohodli, že EÚ bude hľadať alternatívne zdroje energie. Európska komisia (EK) má do júna 2014 predložiť správu o energetickej závislosti od Ruska a navrhnúť možné riešenia. Z tohto dôvodu by sa mali napríklad vybudovať prepojenia plynovodov, ktoré by umožnili prepravu plynu medzi členskými štátmi. To platí predovšetkým pre spojenie Španielska a Portugalska. Merkelová požaduje solidaritu medzi členskými štátmi. Dôvodom je, že niektoré štáty, predovšetkým východoeurópske, sú vysoko závislé od dodávok ropy a plynu z Ruska.

Copyright © TASR 2014

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.