Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
21. marca 2014 Plyn a ropa od Energia.skSITA

Eni: Budúcnosť plynovodu South Stream je neistá

Spoločnosť Saipem, ktorá je dcérskou firmou Eni, minulý týždeň dohodla dvojmiliardový kontrakt s ruským plynárenským monopolom Gazprom. Saipem sa má podieľať na predĺžení plynovodu South Stream cez Čierne more do južnej Európy.

Európska únia teraz rokuje o ďalších sankciách voči Rusku kvôli jeho postupu na Kryme a nedávno uviedla, že rokovania o projekte plánuje odložiť. Scarone upozornil, že na dokončenie projektu je potrebné získať ešte mnoho povolení od európskych krajín. Vzhľadom na napätú situáciu je otázkou, či tieto krajiny budú ochotné povolenie vydať. Budúcnosť plynovodu je tak podľa Scaroniho „trochu pochmúrna“.

South Stream má podľa súčasných plánov začať prepravovať ruský zemný plyn do Európy od decembra 2015. Plynovod má viesť pod hladinou Čierneho mora a ďalej cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakúsko až do severovýchodného Talianska. Ďalšie vetvy povedú do Chorvátska, Macedónska, Grécka a Turecka.

Ročne má plynovod prepraviť asi 63 miliárd m3 plynu, čo je zhruba 15 % objemu, ktorý Európa ročne potrebuje. Plnú kapacitu by mal dosiahnuť v roku 2018. Prvá fáza s ročnou kapacitou 15,75 miliardy m3 by mala byť na dne Čierneho mora vybudovaná do tretieho štvrťroku budúceho roka.

Bulharsko tento mesiac uviedlo , že nezastavilo prípravné práce na výstavbe plynovodu South Stream. Bulharské úrady ale kvôli kríze na Ukrajine veľmi pozorne sledujú vývoj vo vzťahoch medzi Bruselom a Moskvou. Bulharsko je pritom jednou z európskych krajín , ktorá je takmer úplne závislá na ruskom plyne.

Zdroj: ČTK, energia

K téme

Bezplatné novinky z Energia.sk raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.